Njemački stručnjaci vladi sugeriraju ukidanje mjera

Datum objave: 14.04.2020   Broj čitanja: 663
U akademijinom planu normalizacije je i ukidanje zabrane putovanja, otvaranje trgovina i državnih ureda.
Njemački stručnjaci vladi sugeriraju ukidanje mjera


Vodeći njemački znanstvenici predlažu vladi postupno ukidanje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i trgovina te ukidanje zabrane putovanja, prenosi Hina.

 

"Njemačkoj vladi predlažemo sastavljanje plana postupnog povratka u normalno stanje", stoji u listi preporuka koje je za Nacionalnu akademiju znanosti Leopoldina sastavilo 26 znanstvenika iz različitih područja. Preduvjet za to je zadržavanje broja novozaraženih na "niskoj razini" kako zdravstveni sustav ne bi bio preopterećen i održavanje higijene, sigurnog razmaka te obavezno korištenje zaštitnih maski u javnom prijevozu, ističu znanstvenici.

 

Savjetuju i "sustavno praćenje" širenja zaraze, između ostalog i putem aplikacija. "Cilj je predvidjeti razvoj epidemije u razdoblju od jednog do dva tjedna kako bi se moglo pravodobno reagirati".

 

U akademijinom planu normalizacije je i ukidanje zabrane putovanja, otvaranje trgovina i državnih ureda.

 

"Ovisno o mogućnosti održavanja prostornog razmaka i intenziteta kontakata sudionika, moguće je postupno dozvoliti održavanje društvenih, kulturnih i sportskih događaja", ističu znanstvenici.

 

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina trebali bi se sastati u srijedu i razmotriti eventualno ublažavanje strogih mjera koje traju do kraja tjedna.

 

Merkel je prošlog tjedna izjavila kako će mišljenje znanstvenika iz Leopoldine odigrati "važnu ulogu" u donošenju odluka.

 

Stručnjaci hvale dosadašnje vladine mjere pomoći gospodarstvu, ali traže "daljnje fiskalno-političke impulse". Kao moguće mjere spominju se porezne olakšice i djelomično ili potpuno ukidanje pomoći za obnovu bivše Istočne Njemačke.
Znanstvenici zaključuju kako će pandemija koronavirusa "još mjesecima" određivati gospodarski i društveni život u zemlji, prenosi Hina.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio