Izliječio se od koronavirusa: Nisam prestajao moliti Zdravo Marijo

Datum objave: 14.04.2020   Broj čitanja: 1294
"Koronavirusom sam se zarazio sredinom ožujka, točnije 16. ožujka primljen sam u bolnicu. Imao sam više simptoma koji se inače vežu za gripu.
Izliječio se od koronavirusa: Nisam prestajao moliti Zdravo Marijo

 

Vrućica, zimica, bolovi i umor. Najgore od svega, teže sam disao", prepričava 44-godišnji Amerikanac za Washington Post David Lat, osnivač portala Above the Law i upravitelj tvrtke Lateral Link koja se bavi regrutiranjem stručnjaka za pravo.

 

"Nisam prestajao moliti Zdravo Marijo"

 

Lat u svojoj kolumni piše o ventilatoru koji je u doba pandemije koronavirusom postao simbol nacionalne fascinacije i kontroverze. Donedavno opskurni medicinski uređaj, koji pacijentima mehanički pomaže disati, postao je svjetski poznat nakon što je svijetom zavladala bolest Covid-19. 

 

"Stanje mi je bilo stabilno prvih nekoliko dana, ali svejedno sam primao dodatni kisik. Zdravlje mi se pogoršalo 20. ožujka i te večeri doznao sam da ću biti intubiran, odnosno stavljen na respirator. To me je prestrašilo. Nekoliko dana prije tog saznanja, nakon što sam primljen u bolnicu, otac me, inače liječnik upozorio: "Bolje ti je da te ne stave na respirator. Ljudi se nakon toga ne vraćaju."

 

Lat prepričava da nije klonuo u trenucima kad su ga sestre pripremale za intubaciju. "Moj čas još nije kucnuo", govorio je.

 

"Suprug i ja imamo sina. Želim biti tamo kad maturira, kad diplomira. Ako se ikad bude ženio ili imao djecu, želim biti tamo. Počeo sam moliti "Zdravo Marijo" i to činio neprestano", prisjeća se Lat.

 

"Ne sjećam se ničega nakon intubacije"

 

Lat piše da se ne sjeća najbolje intubacije. "Anesteziologinja je imala karipski naglasak i autoritativan pristup koji je ulijevao povjerenje. Činilo mi se da je u sobi bilo barem deset ljudi, ali vjerojatno ih je bilo pet. Osjetila su mi bila preopterećena pa nisam znao što je istina, a što ne. Ubrzo sam primio anesteziju i zaspao sam."

 

"Idućih šest dana proveo sam na sedativima, praktički u snu. Respirator je disao umjesto mene", prepričava Lat pa dodaje da se ne sjeća ničega iz tog perioda te da je tek kasnije doznao da neki pacijenti tijekom boravka na respiratoru imaju noćne more i halucinacije.

 

Liječnici nisu znali hoće li ga skinuti s respiratora ili će mu napraviti traheotomiju. To bi značilo da mu se zaražen vrat kako bi cijev za disanje stavili izravno u njegov dušnik.

 

"Napravili su nekoliko testova, pa me odlučili skinuti s respiratora. Ekstubacija je uspješno obavljena, a ja sam mogao samostalno disati pomoću dodatnog kisika."

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio