Sabor: Jednoglasna podrška zastoju ovrha

Datum objave: 17.04.2020   Broj čitanja: 246
Fina će za trajanja posebnih okolnosti zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika, odnosno fizičke osobe.
Sabor: Jednoglasna podrška zastoju ovrha

 

Hrvatski sabor je jednoglasno (sa 120 glasova 'za') donio zakon koji na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri, omogućuje zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

 

Sabor je, naime, dopunio Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novima.

 

Posebne okolnosti trajat će tri mjeseca od toga dana, uz mogućnost da ih Vlada produlji za još tri.

 

Fina će za trajanja posebnih okolnosti zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika, odnosno fizičke osobe.

 

Novozaprimljene osnove za plaćanje evidentirat će u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, te će po njima postupati nakon što posebne okolnosti prestanu.

 

Dok posebne okolnosti traju, Fina neće obračunavati kamatu koja je određena u osnovi za plaćanje niti zateznu kamatu.

 

Odbijeni svi oporbeni amandmani

Vladin predstavnik, a potom i saborska većina odbili su sve oporbene amandmane na spomenuti zakon, a većina ih se odnosila na produljenje moratorija na ovrhe na šest plus šest mjeseci, odnosno na godinu dana.

 

Sabor je donio Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, izmijenio je zakone o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.

 

Odbio je SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu teško pogođenom zbog epidemije koronavirusa.

 

Nezadovoljan takvim ishodom, Davor Bernardić (SDP) prozvao je vladajuće da su zapravo odbili zaštititi najugroženije građane: nezaposlene, umirovljenike, povećati naknade radnicima u samoizolaciji, stimulaciju ljudima na prvoj crti zaštite od zaraze, utvrditi da dužnosnici rade za minimalac.

 

Bernardić: Vlada štiti interese banaka

- Posebno nas žalosti da ste odbili prijedlog o moratoriju na kredite na godinu dana, to je dokaz da Plenkovićeva vlada štiti interese banaka i podržava njihov ekstra profit, rekao je Bernardić.

 

Sabor izglasao zakon koji daje veće ovlasti sanitarnim inspektorima

 

Sabor je sa 80 glasova za, 16 protiv i 21 suzdržan izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.

 

Sanitarni inspektori moći će narediti izolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru -samoizolaciju, kao i stavljanje u organiziranu karantenu osobe koje ne poštuju propisane posebne i sigurnosne mjere.

 

Zakonom se propisuju i prekršaji za fizičke osobe te novčane kazne u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna ako prekrše sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru - samoizolaciji i sigurnosne mjere stavljanja u karantenu.

 

Prema zakonskim izmjenama odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosit će Vlada, dok će ministar zdravstva biti ovlašten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti.

 

Utvrđuje se također institucionalni model prema kojem stožer civilne zaštite djeluje i odlučuje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod neposrednim nadzorom Vlade.

 

Sastavi dio zakona postao je i amandman Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a u nešto izmijenjenom obliku da svaka županija bude ovlaštena procijeniti epidemiološku situaciju te prihvatljivost i izvedivost mjera na svom području, čime bi se omogućilo brže i efikasnije donošenje odluka vezanih za sprečavanje širenja epidemije.

 

Istovjetan amandman dao je i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji je time također prihvaćen. Ostali oporbeni amandmani nisu dobili podršku zastupnika.

 

Sabor je većinom glasova izmijenio i Zakon o sportu kojim se omogućuje prenamjena sredstava za očuvanje radnih mjesta u sportu odnosno osiguravanje naknade trenerima i sportskim organizacijama kako bi se ublažile posljedice zabrane provođenja sportskih natjecanja i okupljanja zbog koronavirusa.

 

Predviđenim mjerama će se za sportske djelatnike koji imaju ugovor o radu moći zatražiti naknada do 3.250 kuna za ožujak te do 4.000 kuna za travanj i svibanj. Izmjenama se osigurava i regularnost natjecanja u ovoj i idućoj sezoni omogućavanjem kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja.

 

Sabor je glasovao na način koji do sada nije prakticirao

Zastupnici su, naime, zbog mjera zaštite od zaraze bili podijeljeni u tri dvorane (sabornica, Mala vijećnica, Dvorana bana Josipa Jelačića), glasovali su elektronički i ručno, nakon čega su glasovi zbrojeni.

 

Zbog opasnosti od koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, smanjio je broj zastupnika koji istodobno mogu biti na raspravi.

 

Zastupnici moraju biti na udaljenosti od dva metra, odbori rade elektronički, saborska govornica dezinfricira se poslije svakog zastupnika.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio