Tri od četiri poduzetnika strahuju kako će morati zatvoriti biznis

Datum objave: 19.04.2020   Broj čitanja: 433
Više od 70 posto poduzetnika u Bosni i Hercegovini osjetilo je već krajem ožujka negativne posljedice krize zbog epidemije koronavirusa.
Tri od četiri poduzetnika strahuju kako će morati zatvoriti biznis


Prema istraživanju koje je u razdoblju od 26. ožujka do 5. travnja provela Fondacija 787 među 1364 poduzetnika, čak 71,5% anketiranih odgovara da je kriza već do trenutka provođenja istraživanja izuzetno negativno utjecaja na njihovo poslovanje i prihode. Kao što je na neki način očekivano, kriza je do sada najnegativnije utjecala na mikrobiznise. Njih 72,4% navelo je izuzetno negativan utjecaj krize te je na isto stanje ukazalo ukupno 67,5% malih biznisa i 57,1% srednjih biznisa, piše Večernji list BiH.

 

Odjava radnika
Do kraja prvog tjedna travnja već je 72,7% ispitanika obustavilo poslovanje, dok je 16,4% nastavilo poslovati uvodeći alternativni vid poslovanja poput dostave proizvoda na adresu. Dodatno, do kraja prvog tjedna travnja 11% ispitanika bilo je primorano privremeno odjaviti zaposlenike, dok je 51,9% izrazilo bojazan da će to uskoro morati učiniti, navodi se u istraživanju.

 

Zabrinjavajući podatak je da 74,3% vlasnika biznisa strahuje da će biti prisiljeni zatvoriti svoj biznis, dok je taj postotak među biznisima koje vode žene nešto veći i iznosi 76,4%. Dodatno, 80,8% vlasnica obrta i 70,9% vlasnica d.o.o. smatra kako će u skorijoj budućnosti biti primorane zatvoriti biznis. Najveći dio ispitanika zapravo nije siguran da će biti u mogućnosti samostalno prebroditi krizu, dok 35,3% izričito smatra kako će morati zatvoriti biznis ako ne dobije adekvatnu podršku. Mnoštvo je izazova pred poduzetnicima u BiH s kojima se suočavaju u poslovanju za vrijeme epidemije COVID-19.

 

Problemi s naplatom
Većina od 71,2% ispitanih ističe smanjenu ili potpuno obustavljenu potražnju za proizvodima i/ili uslugama zbog ograničenog ili obustavljenog poslovanja te 63,1% ispitanih ističe kako ne može izmiriti obveze prema državi. Također, više od četvrtine biznisa ima problem s naplatom i likvidnošću, dok je i značajan postotak onih koji već bilježe nedostatak obrtnih sredstava (23,1%), navodi se u istraživanju.

 

Neki od anketiranih vlasnika biznisa također ističu problem troškova održavanja strojeva koji zahtijevaju svakodnevno paljenje dok je rad obustavljen. Tu je i nemogućnost uvoza sirovina i materijala potrebnih za rad, istek rokova robe, posebni izazovi su i psihičke prirode i briga za zdravlje zaposlenika. Najveći broj ispitanika, njih 42,9%, procjenjuje da će ekonomske posljedice na njihovo poslovanje trajati do godinu dana, a dodatnih 31,1% smatra da će se posljedice osjetiti u idućih pola godine.

 

Odgađanje isplate obveza prema državi opcija je koju 62,9% ispitanika bira kao jedan od načina da u predstojećem razdoblju osiguraju kontinuitet poslovanja, dok će 51% vlasnika biznisa nastojati smanjiti sve troškove kako bi nastavili funkcionirati, navodi se u ovom istraživanju. Značajan postotak ispitanika, njih 40,1%, planira se zadužiti kod banaka i mikrokreditnih institucija kao način da prevladaju prepreke u poslovanju prouzročene krizom COVID-19. Gotovo svi ispitanici (95,6%) naveli su kako im je trenutačno financijski vid podrške najpotrebniji.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio