Europska unija izdvojila više od 300 milijuna eura za BiH

Datum objave: 27.04.2020   Broj čitanja: 187
EU je izdvojila više od 300 milijuna eura za BiH, od čega 250 milijuna eura makro-financijske pomoći te 80 milijuna hitne pomoći za medicinski sektor i mala poduzeća.
Europska unija izdvojila više od 300 milijuna eura za BiH

 

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johan Satler izjavio je danas u Banjoj Luci da će EU pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, te da je u ovom periodu najvažnija solidarnost.

 

''Nitko se ne može sam izboriti s ovim podlim virusom i sretan sam da je EU mogla pomoći RS i BiH'' – rekao je Satler novinarima, nakon što je u Institutu za javno zdravstvo RS-a uručio zaštitnu opremu, maske i rukavice te reagense (testove), u vrijednosti od oko 150.000 KM.

 

Podsjetio je EU je izdvojila više od 300 milijuna eura za BiH, od čega 250 milijuna eura makro-financijske pomoći te 80 milijuna hitne pomoći za medicinski sektor i mala poduzeća.

 

''Ali, novac nije sve. Najvažnija je solidarnost. BiH je član europske obitelji i bit će član EU. EU će stati uz RS i BiH'' – rekao je Satler.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je ovo početak pomoći koja se očekuje, uključujući respiratore i drugu opremu neophodnu zdravstvu. Istaknuo je da je potrebna solidarnost u ovom vremenu.

 

''RS je zagledana u Europsku uniju, vezano za mogućnost podrške, ne samo kroz medicinski materijal, već i kroz pomoć ekonomiji'' - rekao je Dodik dodajući da su u toj oblasti brojni izazovi. RS, kako je kazao, nije zaboravljena od EU. ''To će sigurno ojačati naše uvjerenje u neophodnost europskih integracija...'' naveo je Dodik.

 

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković zahvalio je na ovoj pomoći EU, istaknuvši da će bit raspoređena i zdravstvenim ustanovama u RS, koje u vrijeme pandemije koronavirusa rade 24 sata dnevno. ''Istinski heroji u ovoj situaciji su zdravstveni radnici'' - rekao je Zeljković i dodao da im je stoga značajna zaštitna oprema.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da nije dobro što su vlasti Federacije BiH odustale od lokalnih karantena te da je to urađeno prerano i kako je naveo, bez koordinacije s predstavnicima RS.

 

''Imamo u utorak sjednicu Predsjedništva BiH, analizirat ćemo mjere koje su donesene, način provođenja i dat ćemo ocjenu'' - kazao je on na pitanja novinara. Smatra da bi bilo logično da karantinski sustav ostane do 1.svibnja, zbog mogućeg većeg dolaska osoba iz inozemstva u BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio