Čavara: U zloupotrebe pri nabavi respiratora i testova, umiješani visoki dužnosnici

Datum objave: 29.04.2020   Broj čitanja: 441
Na sličan način kako su nabavljeni respiratori, nabavljeni su i brisevi i testovi za koronavirus.
Čavara: U zloupotrebe pri nabavi respiratora i testova, umiješani visoki dužnosnici

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u subotu se u sarajevskoj zračnoj luci pohvalio kako je Vlada Federacije kupila 100 respiratora kako bi pomogla zdravstvenom sustavu FBiH u borbi protiv koronavirusa.

 

Dan poslije ispostavilo se da je za nabavu respiratora iz Kine proizvođaču malina iz Srebrenice, Hayatom tv voditelju Fikretu Hodžiću, plaćeno 10, 5 milijuna maraka - 100 tisuća po respiratoru, 30 tisuća više nego što, kažu upućeni, koštaju najskuplji respiratori.

 

U međuvremenu je otkriveno i da Hodžićeva tvrtka “FH Srebrena malina” nije registrirana za uvoz medicinske opreme, a da je dozvolu od Agencije za lijekove i medicinsku opremu, na čijem je čelu kadar PDP-a, stranke s kojom SDA vara svoje koalicijske partnere SNSD i HDZ, Aleksandar Zolak, dobila tek post festum, nakon što su respiratori uvezeni, prenosi Dnevnik.ba.

 

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica financija FBiH Jelka Miličević u ponedjeljak je, pak, izjavila kako nisu poštovane zakonske procedure pri nabavi respiratora, da nije bilo odluke federalnog stožera Civilne zaštite, niti suglasnosti Vlade fBiH.

 

Gostujuću u emisiji Iz prve ruke RTV Herceg Bosne, predsjednik FBiH Marinko Čavara podsjetio je da je još prije tjedan dana, gostujući na jednoj televiziji, pozvao sve istražne organe, jer je dobio određene informacije da nešto nije uredu s nabavom respiratora, da istraže i tu nabavu i sve druge nabave koje su rađene od proglašenja prirodne nesreće kako ni bi bilo zlouporaba.

 

-A očito da zlouporabe postoje, jer nije normalno da poljoprivredno poduzeće nabavlja medicinsku opremu, kazao je Čavara.

 

On je dodao da je ovo jasan pokazatelj kako i kad su se nabavljali brisevi i testovi za koronavirus, da “postoji sustav iza, koji ima samo svoj interes, a ne javni interes ili interes države i na taj način se kriminalom i korupcijom ruši država”.

 

Čavara je rekao kako stalno zagovara i potiče sve da rade u okviru ustava i zakona.

 

-Istražni organi u ovom i svim predhodnim slučajevima moraju utvrditi činjenice i sve one koji su prekršili zakon sankcionirati, kazao je, uz ostalo, predsjednik FBiH Marinko Čavara.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio