Šef Europske unije u BiH: POMOĆI ĆEMO HERCEGOVINI

Datum objave: 29.04.2020   Broj čitanja: 552
Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler poslije sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru kazao je kako je razgovarano o tri važne teme.
Šef Europske unije u BiH: POMOĆI ĆEMO HERCEGOVINI

 

"Neminovno se govorilo o pandemiji koronavirusa, a ja sam ranije uručio jedan dio opreme Vladi HNŽ, što je još jedan od pokazatelja da je EU s vama. Vrlo je važan start ekonomije i spašavanje radnih mjesta. Za pomoć poduzećima i njihovom opstanku osigurali smo više od 17 milijuna eura bespovratnih grant sredstava", izjavio je Sattler te nagovijestio da će mnogo toga biti plasirano u Hercegovinu, posebno u sektor turizma koji je bio prvi na udaru. 


On je nagovijestio da će pomoć na makro razini biti osigurana u iznosu od 250 milijuna eura i da će se to moći koristiti za rješavanje neminovnih minusa, odnosno proračunskih deficita.


"Dotaknuli smo se teme lokalnih izbora i održavanja izbora u Mostaru, a to je prioritet u mjerama EU preciziran u 14 zaključaka. Pravo mjesto za dogovor je Parlament BiH, ali postoji i mogućnost koju je predvidjela presuda suda u Strasbourgu", izjavio je on.


Sattler je kazao kako se danas sa svojim mostarskim sugovornikom dotaknuo i teme europskih integracija.


"Vjerojatno ste vidjeli da je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi mogao rezultirati napretkom. Ovaj proces bi morao biti brži, a dogovorena procedura predviđa da taj proces bude inkluzivan s uključivanjem što šireg spektra aktera. Pozvao sam gospodina Čovića da bude aktivan sudionik ove incijative. Predsjednika Čovića poznajem odavno, jako se dobro sjećam da je on uručio zahtjev za članstvo u EU i on je jedan od šampiona europskih integracija, na čemu mu se zahvaljujem", izjavio je Sattler te ga pozvao da bude aktivan sudionik procesa koji se ponovo pokreću.
 
 
Klix.ba
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio