ŽZH: Od ponedjeljka se dozvoljava rad frizerskim i kozmetičkim salonima, te trgovinama u punom radnom vremenu EVO UPUTA

Datum objave: 01.05.2020   Broj čitanja: 432
Novim zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite propisan je rad i radno vrijeme trgovinama na veliko i malo, uslužnim djelatnostima i obrtima u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, izvan tržnih centara.
ŽZH: Od ponedjeljka se dozvoljava rad frizerskim i kozmetičkim salonima, te trgovinama u punom radnom vremenu EVO UPUTAOd ponedjeljka rad trgovina na veliko i malo koje obavljaju promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti i obrta odvija se po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti uz obvezno osiguranje osobne zaštitne opreme (maske i rukavice), a ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da se na ulazu u objekt osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.


Poslodavci su obvezni da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koje djeluju na viruse prema uputama proizvođača.

 

Od ponedjeljka se dozvoljava rad frizerskim i kozmetičkim salonima koji su svoj rad obvezni organizirati po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera uporabe vizira, jednokratnih ručnika i ogrtača, dezinficiranje opreme za rad poslije svake uporabe, uz obvezu vođenja registra korisnika usluga.

 

Nedjeljom rade ljekarne i pekarne do 12 sati i benzinske crpke po uobičajenom radnom vremenu.

 

Sve zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite postavljene su na web-stranicu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.


Evo koje su donesene:

- Dozvoljava se frizerskim i kozmetičkim salonima da svoj rad organiziraju po propisanom radnom vremenu, sukladno registriranoj djelatnosti, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera: upotrebe vizira, jednokratnih ručnika i ogrtača, dezinficiranje opreme poslije svake upotrebe, uz obvezu vođenja registra korisnika usluga".

 

- Zapovijeda se obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Županije Zapadnohercegovačke, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije.

 

- Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima uz obveznu osobnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u object osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.


Mjere i preporuke Zavoda za javno zdravo ŽZH

Frizerski saloni i objekti za uljepšavanje


S obzirom da tijekom pružanja usluga ovog tipa je neizbježan bliski kontakt između osoba, potrebno su dodatne mjere zaštite pored općeniti mjera zaštite:


Usluge treba dogovarati ranije telefonski ili elektronskim putem kako bi se izbjeglo stvaranje gužve i redova ispred objekta. Pružatelj usluga treba planirati kako bi izbjegao pretjerane gužve.


Ukoliko osoba ima određene respiratorne problem (kihanje, kašalj, otežano disanje..) potrebno joj je zabraniti ulazak u objekt neovisno radi li se o klijentu ili uposleniku.


Broj zaposlenika i klijenata prilagoditi veličini objekta mogu biti u objektu u isto vrijeme. Pri ovome voditi računa o udaljenosti od 1.5m između klijenata.


Preporučeno je planirati rad u smjenama kako bi smanjili broj osoba koje istovremeno borave u prostoru.


Osigurati pranje ruku sapunom i vodom ili dezinfekciju ruku na ulasku za klijente. Klijent ne smije uću u objekt ukoliko nije izvršio pranje ili dezinfekciju ruku.

 

Klijent mora nositi masku tijekom boravka u objektu, a rukavice su poželjne.


Tkanine koje su bili u kontaktu s klijentom prati na 90 stupnjeva celzijevih ili koristiti jednokratne ručnike.


Preporuča se korišteni pribor oprati i dezinficirati nakon svake upotrebe ili po mogućnosti koristiti jednokratni pribor za svakog klijenta.


Zaposlenici moraju prati ili dezinficirati ruke često, a posebno: nakon dolaska na posao, nakon odlaska u tolet, nakon kašljanja ili kihanja, nakon obavljanja poslova čišćenja i dezinfekcije prostorija i površina.


Trebaju nositi i maske i/ili vizire i rukavice kako bi smanjili mogućnost širenja zaraze.


Preporučeno je postaviti dezinfekcije barijere tj tkanine ili spužve velike površine koje se moraju kontinuirano natapati sa 70%-tnim etanolom i postaviti tako da niti jedna osoba ne može ući u objekt bez dezinfekcije


Vršiti dezinfekciju klima uređaja i ventilacijskog sustava najmanje jednom u tri mjeseca


Ukoliko tehnički uvjeti dozvoljavaju, potrebno je osigurati ventilaciju prostora otvaranjem prozora ili vrata


Trgovine i obrtničke radnje

Unutar objekata potrebno je ograničiti broj klijenata koji borave istovremeno u trgovini, jedan klijent na 10m2. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.


Ukoliko osoba ima određene respiratorne problem (kihanje, kašalj, otežano disanje..) potrebno joj je zabraniti ulazak u objekt neovisno radi li se o klijentu ili uposleniku.


Pojačati mjere dezinfekcija prostora

Zaposlenici moraju prati ili dezinficirati ruke često, a posebno: nakon dolaska na posao, nakon odlaska u tolet, nakon kašljanja ili kihanja, nakon obavljanja poslova čišćenja i dezinfekcije prostorija i površina


Osigurati pranje ili dezinfekciju ruku klijentima, kao i da svi klijenti imaju maske, a poželjno je i rukavice.


Propisani razmak između osoba je 1.5 metara.

Ukoliko se od klijenta preuzimaju predmeti potrebno ih je dezinficirati nakon preuzimanja, te isto uraditi i prije predavanja/isporuke klijentu,


Za trgovine tekstilom preporuča se prodaja bez isprobavanja odjeće. Preporuča se mjera dezinfekcije za isprobanu obuću i sve druge isprobane predmete (nakit, naočale…)


Vršiti dezinfekciju klima uređaja i ventilacijskog sustava najmanje jednom u tri mjeseca


Ukoliko tehnički uvjeti dozvoljavaju, potrebno je osigurati ventilaciju prostora otvaranjem prozora ili vrata

 

Preporučeno je koristiti mogućnost dostave i Internet prodaje što je više moguće.


Preporučeno je postaviti dezinfekcije barijere tj tkanine ili spužve velike površine koje se moraju kontinuirano natapati sa 70%-tnim etanolom i postaviti tako da niti jedna osoba ne može ući u objekt bez dezinfekcije.

 

UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio