BiH je po transparentnosti proračuna na začelju regije i među posljednjima u svijetu

Datum objave: 01.05.2020   Broj čitanja: 228
Bosna i Hercegovina je zauzela 84. poziciju prema međunarodnom istraživanju o otvorenosti i transparentnosti proračuna koje je obuhvatilo 117 zemalja svijeta, javlja Transparency International u BiH pozivajući se na Istraživanje o otvorenosti proračuna.
BiH je po transparentnosti proračuna na začelju regije i među posljednjima u svijetu

 

Bosna i Hercegovina se nalazi daleko ispod svjetskog prosjeka transparentnosti proračuna koji iznosi 45, te ima najnižu ocjenu transparentnosti u odnosu na druge zemlje regije: Hrvatska (68), Slovenija (68), Albanija (55), Makedonija (41), Srbija (40).

 

Istraživanje o otvorenosti proračuna je jedini međunarodni neovisni, komparativni i istraživački instrument zasnovan na činjenicama, koji koristi međunarodno prihvaćen kriteriji za ocjenu pristupa javnih informacija o proračunu države; prilikama za sudjelovanje javnosti u kreiranju državnog proračuna; i ulogu institucija za nadzor proračuna kao što su zakonodavna vlast i revizori. Dio istraživanja čini i indeks transparentnosti proračuna koji mjeri javni pristup informacijama o načinu na koji vlada prikuplja i troši javna sredstva.

 

BiH je ove godine prema Indeksu transparentnosti proračuna dobila ocjenu 33, na ljestvici od 0 do 100, gdje 0 označava najniži nivo transparentnosti proračuna, a 100 najviši nivo transparentnosti proračuna.

 

Uspoređujući ocjene indeksa transparentnosti proračuna za prethodne godine, Bosna i Hercegovina u 2019. godini bilježi najnižu ocjenu transparentnosti (33) od 2010. godine.

 

Bosna i Hercegovina je najvišu ocjenu transparentnosti imala 2012. godine (50), od kada bilježi trend pada transparentnosti proračuna.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • nnn02.05.2020 08:24 sati
    tuzno i zalosno
  • nije bitno02.05.2020 07:47 sati
    Nema komentara,pa da, nama je ,odavno, sve jasno.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio