DF ostao bez hrvatske pozicije koju je dobio kroz bošnjačke županije

Datum objave: 02.05.2020   Broj čitanja: 368
.
DF ostao bez hrvatske pozicije koju je dobio kroz bošnjačke županije

 

Demokratska fronta doživjela je još jedan unutarpolitički potres - stranku je napustio jedan od članova koji drži prilično značajnu političku poziciju, Zlatko Miletić, inače izaslanik u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Razlog je, prema Miletićevu objašnjenju, odnos vlasti prema aktualnim temama poput krize prouzročene koronavirusom, odnosno, kako je objasnio, mjere koje nisu pravodobne, racionalne, pragmatične i koje u biti ne mogu odgovoriti potrebama građana.

 

Napisao razloge

“Kroz osobnu analizu rada, posljednjih 45 dana od izbijanja pandemije, očigledno je da izvršna vlast kroz famozne krizne stožere svojom nekompetentnošću ne pronalazi adekvatan odgovor na ključna društvena pitanja prouzročena pandemijom. Ona ostaje zarobljena u partitokratskoj i nacionalnoj konfrontaciji, kao obrascima vladanja protkanim klijentelizmom, korupcijom, pa i kriminalom, nerijetko kroz izvaninstitucionalno djelovanje. U nedostatku mogućnosti organizacijskog djelovanja da utječem na navedene procese kao glavni tajnik Demokratske fronte, obavještavam vas da od 1. 5. 2020. godine više neću obavljati tu dužnost”, napisao je Miletić.

 

Kazao je i kako osjeća potrebu samostalno i neovisno djelovati kroz institucije Bosne i Hercegovine, a u, naglasio je, interesu svih njezinih građana. Ova ostavka predstavlja svojevrstan udar na političku snagu DF-a, stranke koja je dio parlamentarne većine na razini države te ima i ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

 

Miletićevom ostavkom DF ostaje bez predstavnika u ovom dijelu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno u Domu naroda. Ipak, treba navesti kako je DF i s Miletićem u Klubu Hrvata imao zapravo minoran utjecaj na donošenje odluka u tom Klubu, odnosno u ovom Domu. Naime, kvorum potreban za odlučivanje u Domu naroda čini devet izaslanika, uz uvjet da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska izaslanika.

 

U ovom mandatu HDZ BiH i stranke HNS-a imaju četiri od ukupno pet izaslanika u Klubu hrvatskog naroda, tako da Miletić nije imao mnogo manevarskog prostora.

 

Treba podsjetiti kako je on izabran glasovima četvero izaslanika u Klubu Hrvata u federalnom Domu naroda, a koji su pak izabrani u taj Klub iz Tuzlanske, Unsko-sanske, Bosansko-podrinjske i Sarajevske županije.

 

Prijašnji odlasci

Podsjetimo, Miletić se nalazio na poziciji glavnog tajnika stranke od prosinca 2015. godine sve do kraja veljače ove godine kada je podnio ostavku na tu stranačku poziciju. Inače, ovo nije prvi put da Demokratsku frontu napuštaju ugledni članovi; početkom 2018. godine iz stranke su izašli Jasmin Kadić, Nedžada Avdić i Lejla Didik-Sarajlić, a kao razlog su naveli “da ne žele sudjelovati u populizmu i politikantstvu”. Kadić je bio zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dok su Avdić i Didik-Sarajlić bili zastupnici u Skupštini Tuzlanske županije.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio