Je li prije 40 godina preminuo Joshua (Franc) Ambroz Mayer

Datum objave: 04.05.2020   Broj čitanja: 630
Nakon duge agonije i nekoliko dana prije 88. rođendana, 4. svibnja 1980., umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i njezina saveza komunista, diktator i jedan od najvećih zločinaca među državnicima u povijesti.
Je li prije 40 godina preminuo Joshua (Franc) Ambroz Mayer

 

U povodu 40. godišnjice Titove smrti, France Presse prisjetio se izvještavanja o njegovoj smrti nakon gotovo četiri mjeseca liječenja u bolnici u Ljubljani, žalovanja u državi i pogreba u Kući svijeća na Dedinju, u Beogradu.

 

Te nedjelje jugoslavenske su novine izašle s naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a onda je navečer stigla vijest da je umro.

 

 "Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito", objavljeno je u priopćenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao Miroslav Lilić.

 

Kada mu se život ugasio, taj starac nije težio više od četrdesetak kilograma.

 

Tito je pokopan uz taktove Internacionale i jugoslavenske himne, a u gradovima i lukama diljem države odjekivale su sirene.

Za posljednje počivalište izabrao je mjesto uz svoju bivšu privatnu rezidenciju u Užičkoj ulici. Na njegovom grobu u Kući cvijeća zlatnim slovima piše tek "Josip Broz Tito 1892 - 1980",  bez zvijezde petokrake, simbola komunističkog pokreta, a tome je pisao i prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman: Iznenađenja na posljednjem dočeku Tita u Beogradu! Odar na koji su lijes postavili pred kolodvorom bio je lijep, u obliku izrezbarene škrinje, na kojoj je glavni ornament bio križ na njezinu čelnom dijelu (okrenutom prema publici)! Kad su gardisti prekrili lijes sa zastavom, bio je napola prekriven i taj križ, ali onda je jednog trena zastava skliznula s lijesa na zemlju, pa su je onda savili oko lijesa tako da se sve vrijeme lijepo isticala škrinja s križem!!!

 

O tome tko je bio Tito niz je nedoumica.

I danas kruži anegdota da je britanska kraljica rekla: ako je ovaj gospodin Tito po struci bravar, onda ja nisam britanska kraljica!

O tome postoje razne teorije, ali i danas mnogi sumnjaju u Titov pravi identitet kao seljaka i Hrvata iz Kumrovca, te smatraju da je Josip Broz bio osoba drugog identiteta.

Valja priznati su se mnogi bavili ovom tematikom, ali nitko još nije napisao kvalitetnu knjigu koja bi procijenila i analizirala Titov psihoprofil kao što je učinjeno za neke druge velike zločince poput Hitlera, Staljina ili čak Napoleona.

 

Zagovornicima teorija o Titu i lažnom identitetu sviranje klavira, plesna vještina, mačevalačko umijeće ili poznavanje šaha nikako ne idu uz kumrovečki rodni list i proletersku mladost po SSSR-u, zatvorima i skrivenim mjestima.

 

Sigurno je da mačevanje, jezike i jahanje konja nije učio u ratu, u Moskvi koja se protiv toga borila kao buržoarskog relikta ili u zatvoru nakon bombaškog procesa.

 

Sumnjamo da je učio i na Drvaru i Sutjesci ili kao već stariji čovjek kada je završio II. svjetski rat, kada je već imao 53 godine.

 

Kada je Tito bio u posjeti Velikoj Britaniji, na prijemu kod tada mlade kraljice Elizabete, ostavio je snažan utisak. Ne smijemo zaboraviti da je Elizabeta od djetinjstva bila stalno trenirana za svoje mjesto u budućnosti na kraljevskom dvoru i da je ipak znala procijeniti neke stvari po tome pitanju. Naime i danas kruži anegdota da je tada rekla: ako je ovaj gospodin Tito po struci bravar, onda ja nisam britanska kraljica!

 

Zbog toga mnogi tvrde da Tito kojeg poznajemo zapravo nije bio Josip Broz, rođen u Kumrovcu 1892., već njegov godinu dana stariji polubrat.

 

Naime, Brozova majka Marija Javeršek, koja je bila Slovenka iz Podsrede, radila je u Beču kao sluškinja kod bogatog poljskog Židova Samuela Mayera, inače vlasnika tvornice medicinskih proteza. Iz njihove ljubavničke veze 7. svibnja 1891. rodio se sin Joshua (Franc) Ambroz Mayer, piše 24sata.hr

 

Zahvaljujući svojemu porijeklu, Joshua je odrastao u carskom Beču te se školovao u najboljim školama na bečkome njemačkom jeziku (wiener-deutsch). Završio je glazbenu školu kao odličan pijanist i najbolji izvođač Verdija i Chopina u svom razredu. O njegovom talentu kasnije je svjedočila Zinka Kunc koja je govorila kako je Tito na glasoviru pratio njezino pjevanje.

 

Marija Javeršek u međuvremenu se vratila suprugu u Kumrovec. Pravi Josip Broz rodio se 21. svibnja 1892. Bio je dijete Marije i Franje Broza, seoskog radnika iz Kumrovca. Josip je bio dječak manjeg uzrasta i umjerenih intelektualnih mogućnosti, te je nakon četverogodišnje pučke škole poslan u Sisak na učenje bravarskog zanata.

 

Jedan od njegovih tadašnjiih kolega, Niko Ivšić, tvrdio je kako je Broz izgubio prst na stroju. Poslije rata 1945. kad je Tito došao u Sisak, Ivšić se pred svjedocima rukovao s njim i rekao: “Ti nisi Josip Broz”, jer je Tito s kojim se rukovao imao sve prste. Poslije toga, OZN-a je Ivšića mučila i na kraju ubila.

 

Pravi Josip Broz poginuo u I. svjetskom ratu?

 

Josip Broz mobiliziran je 1914. u austro-ugarsku vojsku i iste godine je poginuo. Tu navodno završava njegov put.

 

Njegov identitet tada preuzima njegov polubrat iz komunističkog podzemlja, Joshua Ambroz Mayer koji mijenja ime u Josip Broz Tito. On je taj koji je 1914. u Budimpešti osvojio srebrnu medalju na prvenstvu austro-ugarske vojske u mačevanju, a ne pravi Josip Broz.

 

Mayer, koji je tada već bio Tito, također je mobiliziran u austro-ugarsku vojsku i poslan na Istočni front, gdje ga Rusi, nakon ranjavanja, zarobljuju u Bukovini 1915. godine. Proveo je 13 mjeseci u zarobljeništvu, a tijekom tog vremena dobro je naučio ruski. Uspijeva pobjeći 1917. i pridružuje se Internacionalnoj crvenoj armiji u Omsku, gdje je bio više mjeseci, ali bez borbe.

 

Vjenčao se s Ruskinjom Pelagijom (Pelkom) Belousovom. S njom se 1920. vraća u Kraljevinu Jugoslaviju gdje pristupa Jugoslovenskoj Komunističkoj Partiji i počinje djelovati kao treći sabornik te stranke u jugoslavenskom saboru. Kralj 1921. zabranjuje tu stranku, te Tito djeluje kao ilegalac u podzemlju, a tamo se ne uči sviranje klavira i jahanje.

 

Godine 1934. izabran je u Centralni Komitet Komunista Jugoslavije, najveće i vrhovno tijelo komunista, a 1935. se ponovno vraća u SSSR i Staljinu gdje počinje biti aktivan u Kominterni.

 

Je li Tito umro buncajući na njemačkom s bečkim naglaskom?

 

Kao rođeni Bečanin, tvrde mnogi, Tito nikad nije naučio ispravno govoriti hrvatski jezik. Njegov ‘hrvatski’ zapravo je bio mješavina poljskog, slovenskog i ruskog s pokojom rječju iz srpskog jezika.

 

Kada je nakon Drugog svjetskog rata došao u svoj ‘rodni’ Kumrovec nitko od susjeda i prijatelja nije ga prepoznao, ali bojali su se bilo što reći.

 

Tito je umro u Ljubljani 4. svibnja 1980. godine. Neki svjedoci pričaju da je, dok je ležao u bolnici, buncao na wiener-deutschu (njemački s bečkim naglaskom).

 

Novinari i publicisti iz država koje su nastale u jugoistočnoj Europi poslije raspada bivše Jugoslavije danas pišu da je Josip Broz Tito bio slobodni zidar ili mason. Najveći razlog je što na njegovu grobu u Beogradu stoji samo natpis Josip Broz Tito 1892.-1980., bez ikakvih drugih podataka, što je običaj među slobodnim zidarima.

 

Osobito je bilo šokantno da vođa komunista Josip Broz Tito na grobu nema – petokrake.

 

Drugi je razlog bila tvrdnja da je među jugoslavenskim komunistima bio veliki broj prikrivenih masona.

 

Ugledni mason Zoran Nenezić je još 1980. objavio da je 1939. godine “sedam članova jugoslavenskog komunističkog vodstva pripadalo masovskoj loži Concordia. Od njih su petorica najvažnijih, navodno su bili: Josip Broz, Vladimir Bakarić, Edvard Kardelj, Josip Kopinić i Vladimir Velebit”.

 

Neki pobornici Titovog navodnog slobodnozidarskog članstva navode mogućnost da je Churchill za vrijeme posjeta 1952. odveo Tita iz Londona na neki kraći izlet, u masonski hram i tamo ga inicirao u slobodnozidarski savez ili mu barem predstavio ciljeve, namjere i rituale tzv. Bratstva, koje je baš u Londonu davne 1717. godine počelo svoj podzemni i spletkarski pohod u sve demokratske države svijeta.

 

Grude.com/Jutarnji list/24sata/Narod.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio