Dovršen idejni projekt povezivanja plinskih mreža Hrvatske i BiH preko Posušja

Datum objave: 06.05.2020   Broj čitanja: 388
Osigurat će se plinoficiranje Hercegovine i središnje Bosne, nakon što se plinovod izgradi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar.
Dovršen idejni projekt povezivanja plinskih mreža Hrvatske i BiH preko Posušja

 

Tvrtka BH gas objavila je u srijedu kako je dovršen idejni projekt spajanja s plinskom mrežom u Hrvatskoj kroz tzv. južnu interkonekciju pa sada slijedi izrada preostale dokumentacije i početak provedbe plana.

 

"Idejni projekt plinovoda 'Južna interkonekcija' je završen i isporučen korisniku BH Gas 30. travnja", navodi tvrtka u priopćenju dodajući kako sada slijedi međunarodna revizija, za što su, kao i za idejni projekt, bespovratna sredstva osigurana iz fondova Europske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS).

 

U tijeku je i izrada studije utjecaja na okoliš i društvo, koja će za ovaj projekt biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva, navela je Hina.

 

Uz europske institucije, izradu projektne dokumentacije za "Južnu interkonekciju" osigurala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 

Projekt "Južna interkonekcija" predviđa spajanje plinskih mreža BiH i Hrvatske kod Zagvozda i osigurao bi plinoficiranje Hercegovine i središnje Bosne, nakon što bi plinovod bio izgrađen preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar.

 

Projekt bi napokon osigurao diverzifikaciju izvora opskrbe plinom u BiH, jer ta zemlja sada ovisi isključivo o ruskim izvorima ovog energenta. Strateški je značaj projekta u otvaranju pristupa BiH terminalu za ukapljeni plin na Krku, ali i za nabavku plina iz Kaspijske regije kroz planirani Jonsko-jadranski plinovod. 

 

Dovršen idejni projekt povezivanja plinskih mreža Hrvatske i BiH preko Posušja
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio