Na današnji dan u Širokom Brijegu obranjena je Hrvatska! Goloruki Gruđani, Posušani, Ljubušaci... stali su na branik DOMOVINE

Datum objave: 07.05.2020   Broj čitanja: 1461
Povijest će pamtiti 7. svibnja 1991. godine kada je goloruk hercegovački narod stao na branik Domovine i u Širokom Brijegu zaustavio tenkove JNA.
Na današnji dan u Širokom Brijegu obranjena je Hrvatska! Goloruki Gruđani, Posušani, Ljubušaci... stali su na branik DOMOVINE

 

Toga dana obranjena je Hrvatska!

 

Goloruki hrvatski narod stao je pred tenkove i tako spriječio moguću okupaciju zapadne Hercegovine, odnosno spajanje srpskih jedinica iz Knina, odnosno Krajine, s jedinicama JNA u Mostaru i vjerojatno spriječio napad na Split.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen Hrkać, Jure Skoko i Zdenko Ćosić

Kad su tenkovi JNA 7. svibnja 1991. zaustavljeni u Pologu, odmah nakon prolaska vojne kolone u prijepodnevnim satima Tihomir Mišić je zajedno sa svojim najodanijim prijateljima, podigao barikadu na Balinovcu u Mostaru i prekinuo njihovu izravnu komunikaciju s vojarnama u Mostaru. Navedena barikada bila je prvi javni i organizirani otpor prema agresoru na području Mostara.

 

Zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prepriječenim kamionima i nenaoružanim ljudstvom na izlazu iz Pologa, za hrvatski narod Širokog Brijega, Mostara, Gruda, Posušja, Čitluka, Ljubuškog i Čapljine, bila je prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Sretna obljernica07.05.2020 11:09 sati
    Bili su tu i Imoćani, Duvnjaci... i iz drugih općina koje nisu nabrojane također! Mate Boban! A fratri uz fra Mladena su tu bili i fra Vinko Bajević i fra Ante Marić ... Tu je obranjemn JUG Hrvatske i Dalmacija!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio