Raspisani ovogodišnji lokalni izbori, Mostar i dalje čeka

Datum objave: 07.05.2020   Broj čitanja: 247
Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na danas održanoj sjednici donijelo je odluku o raspisivanju lokalnih izbora.
Raspisani ovogodišnji lokalni izbori, Mostar i dalje čeka

 

Lokalni izbori u BiH trebali bi biti održani 4. listopada 2020. godine.

 

Međutim, kako je odlučeno, izbori ponovo neće biti održani u Mostaru. Točnije, u okviru odluke je usvojeno i da će izbori u Mostaru biti održani kada se steknu uvjeti za to.

Izbori će se održati za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika u BiH, 14 gradonačenika u BiH, sedam gradskih vijeća u BiH, 22 gradske skupštine u RS-u, te za Skupštinu Brčko Distrikta.

Na sjednici također donesena je odluka i o zaklјučivanju Središnjeg biračkog spiska sa stanjem na dan 6. svibanj 2020. godine u 24:00 sati. Pojašnjeno je da SIP BiH neće za sad donositi propise u vezi rokova, a zbog brojnih neizvjesnosti.

Član SIP-a BIH Suad Arnautović ovom prilikom kazao je da se mora ograničiti duplo glasanje. ''A mislim tu na Mostar, ne možemo dozvoliti da neko glasa 4. listopada glasao na izbori, pa ponovo glasao na dan kad se održe izbori u Mostaru. A to je moguće da se promijeni prebivalište. Nije sporno za ovih 100.000 koji su registrirani u Mostaru'', istaknuo je Arnautović.

Danas je isticao zakonski rok prema kojem lokalni izbori su morali biti raspisani, a točno 150 dana prije dana održavanja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio