KRSTIČEVIĆ DAO OSTAVKU!

Datum objave: 07.05.2020   Broj čitanja: 481
Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.
KRSTIČEVIĆ DAO OSTAVKU!

 

Učinio je to na konferenciji za medije u Vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

 

"Danas oko 16 sati tijekom redovnog leta došlo je do pada školskog aviona Zlin u području Biljana Donjih. Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu nam poznati", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

 

Avion je pao pola sata nakon polijetanja. S avionom nije bilo problema, u upotrebi je od 2007. Pilot Novković je bio vrlo iskusan pilot, član Krila Oluje. Jagetić je već obavio samostalni let, letačka obuka je išla po planu, rečeno je na presici.

 

Radi se o polazniku Luki Jagetiću rođenom 1995. Završio je vojno inženjerstvo. Prošao je selekcijsko letenje, u ožujku je počeo letačku obuku. Sve obuke završio je s izvrsnim uspjehom.

 

Ministar Krstičević je izrazio duboku i ljudsku sućut obiteljima poginulih.

 

"Dobio sam informaciju oko 16 sati da se dogodila nesreća. Odmah sam krenuo ovdje u Zemunik. Tijekom puta sam se čuo s predsjednikom i premijerom i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, to je teško svakom ministru obrane i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci. Kao što znamo, prije tri mjeseca smo imali tragičnu nesreću s helikopterom kada smo isto izgubili dva mlada života. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim o cijelom sustavu, da se mora govoriti istina i da o svemu moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu istragu o ovom događaju", rekao je ministar.

 

"Naložio sam i načelniku Glavnog stožera da formira svoje povjerenstvo da se istraže sve vojne okolnosti i da se istraži sve ono što se treba istražiti", dodao je Krstičević.

 

"Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Sve ono što znamo i možemo. Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i cijeloj vojsci. Ovo je ogroman gubitak i za HV", rekao je ministar.

 

"Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika vlade i ministra obrane Republike Hrvatske", rekao je Krstičević ne želeći odgovarati na pitanja:

 

"Dovoljno sam rekao."

 

Avion se srušio danas kod Zadra

 

Dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su u četvrtak pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

 

Ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je vojni školski avion ZLIN, u kojemu su bila dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, pao oko 16 sati kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a na mjesto događaja upućene su nadležne službe.

 

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj odmah su se uputili prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

 

Milanović je u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo da je to "strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i za Oružane snage Republike Hrvatske".

 

Sućut premijera Plenkovića

 

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta u mjestu Biljane Donje.

 

 "Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće", napisao je premijer na Twitteru. 

 

Pad aviona kod Zadra je već druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća

 

Pad vojnog školskog aviona ZLIN, u kojem su bila dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na redovnom obučnom letu, druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme.

 

 Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće, u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

 

Grude.com/n1,index.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio