Hrvatska ušla u treću fazu popuštanja mjera, od danas otvorene granice

Datum objave: 11.05.2020   Broj čitanja: 522
Više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.
Hrvatska ušla u treću fazu popuštanja mjera, od danas otvorene granice


Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera - škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada. Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije. Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

 

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No, studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati. Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B razine ispita, kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

 

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama. Uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet. HŽ Putnički prijevoz putnicima je sukladno preporukama HZJZ-a preporučio održavanje razmaka, korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku pri ulasku u vlak.

 

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga. Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

 

U uputama za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istovremeno na površini od 100 četvornih metara može biti najviše 15 kupaca. Uz to, preporučuje se nošenje maski za lice, dok na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom. Iz hodnika trgovačkog centra treba ukloniti stolce, klupe, stolove i slično, kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

 

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda. Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke. Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

 

HZJZ je prošlog tjedna donio i nove preporuke za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom. Na raspolaganju građanima i djeci ponovno su dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra među osobama koja se ne odnosi na djecu. HZJZ ističe kako treba podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće. Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, te će se otvoriti bazeni.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio