VRAĆAMO SE NA STARI PROBLEM - Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migrante

Datum objave: 11.05.2020   Broj čitanja: 84
Gorska služba spašavanja (GSS) u BiH intervenirala je kako bi spasila ilegalne migrante koji su u pokušaju prijelaza granice upali u jamu na Plješivici, a Granična policija BiH upozorava da se s padom epidemije opet pokreće migrantski val.
VRAĆAMO SE NA STARI PROBLEM - Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migrante


Jedanaest migranata u noćnim je satima pokušalo zapadno od Bihaća ilegalno prijeći iz BiH u Hrvatsku, no nakon što su ih opazili pripadnici Granične policije BiH dali su se u bijeg i pritom upali u jamu duboku dvanaest metara.

 

Granični su policajci nakon toga alarmirali bihaćku postaju GSS-a, a spasioci su brzo stigli no zbog zahtjevnog terena morali su koristiti alpinističke vještine i konopcima izvlačiti migrante iz jame.

 

Nitko od migranata koji su spašeni nije životno ugrožen, no većina ih ima površinske ozljede na tijelu nastale pri padu u jamu.

 

Svi su prebačeni u bihaćku bolnicu kako bi im se tamo pružila prva pomoć.

 

Granična policija BiH upozorila je kako je to dokaz da je sa slabljenjem pandmije koronavirusa pokrenut i novi val migranata.

 

Policija je također potvrdila kako je druga, još veća skupina ilegalnih migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo.

 

Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffman kazao je da je na tom područu tijekom noći zaustavljena skupina u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a 7 iz Afganistana.

 

Na istom tom području granični policajci spriječili su u ponedjeljak ujutro još jednu skupinu, u kojoj je bilo osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku.

 

- Očevidno je kako je slabljenje pandemije potaknulo migrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice, kazao je Hoffman.

 

Objasnio je da stanje dodatno komplicira nedavna uspostava novog prihvatnog centra za smještaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara udaljenog od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

 

Taj se kamp nalazi blizu granice, a zbog te činjenice zabrinutost je iskazala i Uprava granične policije MUP-a Hrvatske, kazao je Hoffman.

 

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, sada boravi do devet tisuća ilegalnih migranata, a njih dvije trećine je smješteno na područu Unsko-sanske županije.

 

U vrijeme eskalacije pandemije prouzročene koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, no Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je upozoravalo kako bi se takvo stanje moglo promijeniti s dolaskom proljeća.

 

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ocijenio je kako bi se novi migrantski val mogao uskoro pokrenuti, što bi u Bosnu i Hercegovinu dovelo još najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Europske unije.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Jozo11.05.2020 12:31 sati
    Sprečava li itko te migrante da ulaze u BiH, ili švercaju sa njima do granice sa hrvatskom a poslije ih puste ne idu kako znaju kad im uzmu lovu. Ima li itko da u ovoj državi radi svoj posao pošteno i odgovorno, kao da BiH nema nikog na svojim granicama. Uvjek peoblem sa migrabtima u bihaćkoj regiji pa kuda su došli do Bihaća pitali se itko. Tužna državo da tužnija nemožeš biti.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio