RAVNATELJ BOLNICE DAO OSTAVKU: U GRUDE POSLAO DA SE POKOPA KRIVA ŽENA

Datum objave: 12.05.2020   Broj čitanja: 848
Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice Križine, podnio je ostavku ministru Viliju Berošu u ponedjeljak predvečer. U toj bolnici su opet zamijenili dvije starije žene, jedna od njih je umrla i pokopali su je na krivom groblju, pod imenom još uvijek žive žene.
RAVNATELJ BOLNICE DAO OSTAVKU: U GRUDE POSLAO DA SE POKOPA KRIVA ŽENA

 

Ovu informaciju potvrdili su i ravnatelj Meštrović i ministar Beroš.

 

Dvije gospođe zaprimljene su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela. Međutim prilikom zaprimanja su im identiteti zamijenjeni. Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne i teško komuniciraju, ta se zamjena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do danas. Jedna je bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što je ozdravila, trebala je danas biti vraćena u njezin dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamjene. Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost preminula i da je pokopana u Grudama 16. travnja, pod imenom žive žene. Kako se to dogodilo? Ona u obitelji ima samo svog nećaka koji je brinuo o njoj, ali nije bio u mogućnosti provjeriti identitet. Imala je tešku dijagnozu.

 

Meštrović je prvo napisao ostavku i obavijestio ministra o svemu što se dogodilo i nakon toga je sjeo u auto i otišao kod obitelji u Seget koja je očekivala da će im majka i baka doći u dom. On je smatrao da je nenormalno da to čuju u mediiima i htio je da čuju od njega. Otišao je i rekao im sve što se dogodilo. Isto tako je telefonom njegov zamjenik obavijestio nećaka u Zagrebu. 

 

- Istina je. U bolnici sam još – kratko nam je večeras potvrdio Meštrović. 

 

Cijeli slučaj potvrdili su nam i u Ministrarstvu zdravstva:

 

- Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof dr sc Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove.
Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak će započeti obavljanje nadzora u KBC Split - odgovorili su.

 

Već su imali slučaj zamjene pacijentica

 

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj zamjene identiteta u toj bolnici u posljednjih nekoliko tjedana. Osoblje bolnice Križine je i krajem travnja  zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratilo u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze koronavirusom ostavili na Križinama.

 

Ravnatelj Meštrović tada je rekao:

 

- To je točno, to se i dogodilo. Moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija, pogotovo ako postoji komunikacija na više razina kao što se to ovdje događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovorene zajedno s našim suradnjim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali sve se provelo i obavilo u najboljem redu - kazao je.

 

Cijeli slučaj je tada na konferenciji Nacionalnog stožera komentirao i ministar Vili Beroš.

 

- Ravnatelj KBC-a Split je priznao grešku i objavio ju na konferenciji stožera pa to više neću komentirati - rekao je Beroš.

No zbog ove druge zamjene s preminulom pacijenticom za ravnatelja više nije bilo dvojbi. Odlučio je odstupiti, a u ponedjeljak navečer je, kako doznajemo, sazvao osoblje bolnice i pokrenuo internu istragu da bi utvrdio kako je došlo do greške.

 

24SATA.HR

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio