KAFIĆI SE MOGU OTVORITI ODMAH! EVO PRAVILA

Datum objave: 12.05.2020   Broj čitanja: 999
Federalni stožer je donio naredbu kojom se već od danas dozvoljava pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima isključivo u vrtovima i na terasama.
KAFIĆI SE MOGU OTVORITI ODMAH! EVO PRAVILA

 

Ako se ne bude povećavao broj zaraženih za tjedan do dva može se očekivati i kompletno otvaranje kafića i restorana.

 

Portal Grude.com prvi je izišao s informacijama o otvaranju objekata, međutim dogodilo se to prije 18. svibnja kada se planiralo, a razlog je smirivanje epidemiološke slike u Federaciji BiH.

 

Ovdje donosimo preporuke za rad ugostiteljskih objekata koje je izdao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

 

ZZJ FBiH za sada preporučuje upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.

 

Ovo su još neke od preporuke Zavoda za javno zdravstvo:

 

- Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se osigurati da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u ovisnosti od veličine stola.

 

- Ako se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.

 

- Ne dozvoliti stajanje za šankovima.

 

- Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.

 

- Preporučuje se da mušterije moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.

 

- Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prenosa COVID-19.

 

- Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom.

 

- Uovisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.

 

- Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svakog gosta.

 

- Nakon svakog gosta treba dezinficirati stolove koje je koristio gost.

 

- Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.

 

- Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

 

- Zaposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom liječniku

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio