Svanuo je sunčan dan, život se vraća u naš mali grad

Datum objave: 13.05.2020   Broj čitanja: 808
Grude bez ljudi djelovale su nam prazno i otužno. Gledajući ih u policijskim satima djelovalo je kao da je netko isključio prekidač i izbrisao sve što su one imale.
Svanuo je sunčan dan, život se vraća u naš mali grad

 

Danima smo vjerovali, čekali, nadali se i molili u crkvi koja nijednog dana nije bila bez svete mise, otkad se u njoj pojaviše trojica svećenika prije dva desetljeća, da će konačno narod slobodnije prošetati svojim ulicama, onima koje su njihovi pretci stoljećima gazili dajući im hrvatski identitet i poučavavši ih katoličkoj vjeri i ljubavi prema Bogu i čovjeku. I evo, taj dan je došao. Ublažene su mjere življenja u doba pandemije, a postupno, kako bude padao broj zaraženih u našoj Hercegovini, a ne budu se pojavljivali novi, tako će i mjere nestajati.

 

I dalje je na nama odgovornost, prije svega prema sebi, a samim time i prema drugima. Možemo mi graditi razmišljanje na teorijama zavjere, ali ako se zarazimo, opet nam ostaju naši liječnici, medicinske sestre i dragi Bog jer bez Njega, uzaludni su nam svi pokušaju ostanka na zemlji. Ne želimo ponavljanje španjolice koja je u skoro svakoj hercegovačkoj kući prije sto godina uzela barem po jednog člana, a fra Gabro Grubišić pisao: Ne dao Bog više ovakve godine. Stoga, život nastavljamo, ali s odgovornošću i prema tom darovanom životu i, kao što smo gore naveli, prema sebi i drugima.

 

Međutim život postaje opušteniji, bez stegovnih mjera kakve su nas pratile u najtežim danima pandemije koronavirusa. S prijateljima konačno možemo popiti kavu, pivo...

 

Jutros se u grudske kafiće ponovno ide, preciznije na njihove terase. Kavana je uvijek bila u duhu hercegovačkog čovjeka, tu su se stvarale najljepše priče, tu su umjetnici dobivali inspiraciju, tu su stvarani pokreti, tu su Hrvati snivali slobodu izvojevanu u Domovinskom ratu, tu se i danas sanja. U rukama je polustoljetni Večernjak. Stvari se polako vraćaju na mjesto.

 

Bilo je i vrijeme.

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Zagreb13.05.2020 20:02 sati
    Samo da se vrati poštenje, rad, stari običaji i povratak radu a ne kladionice i kafići.
  • 13.05.2020 17:47 sati
    Glavno da su se otvorili kafici
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio