Slovenija prva država koja je proglasila KRAJ EPIDEMIJE

Datum objave: 15.05.2020   Broj čitanja: 298
Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako postala prva europska vlada koja je to učinila.
Slovenija prva država koja je proglasila KRAJ EPIDEMIJE

 

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No budući da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere. 

 

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. ožujka, a do 13. svibnja utvrđena su 1464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe.

 

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. ožujka i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

 

Vlada je jučer donijela i mjere o prelasku granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

 

Mediji proglasili odluku iznenađujućom

 

 

Slovenski mediji odluku nazivaju "iznenađujućom" s obzirom na to da je premijer Janša jučer u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem svibnja. Navode kako kraj epidemije Covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u "medicinskom" smislu nije opozvana.

 

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio