Ivo Josipović: Ne smijemo šutjeti o ubojicama poput mog oca i sličnih njemu

Datum objave: 17.05.2020   Broj čitanja: 1273
Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović čiji je otac Ante Josipović ubijao hercegovačke franjevce nakon II svjetskog rata, te naredio i niz drugih likvidacija izvrijeđao je svetu misu za žrtve Bleiburga u Sarajevu.
Ivo Josipović: Ne smijemo šutjeti o ubojicama poput mog oca i sličnih njemu

 

Ocijenio je da to nije čin odavanja počasti žrtvama, nego problematična politička manifestacija i "besramna manipulacija".

 

"Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice", izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

 

Suodgovornost za to adresirao je na HDZ, premijera Andreja Plenkovića te Crkvu i desne političke krugove.

  

Kazao je kako nema dvojbe da su nad brojnim ljudima počinjeni zločini u svibnju 1945. godine i da se ta istina ne smije prešutjeti, ali se činjenice ne smiju zlorabiti u političke čemu ne treba šutjeti. Tako je neizravno prozvao svog oca kojeg se sumnjiči za niz zločinačkih radnji nakon dolaska jugokomunista na vlast 1945. godine.

 

"Mnogo je ljudi ubijeno, posebno iz današnje perspektive, za tolika ubojstva nema opravdanja", kazao je dodajući kako vjernici i njihova crkva imaju pravo i trebaju moliti za duše ubijenih, no problem je kada se to manifestira izvan konteksta uz slanje "opasnih političkih poruka".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio