Uskoro će se znati sve o koronavirusu u BiH

Datum objave: 18.05.2020   Broj čitanja: 265
Tim domaćih stručnjaka, istraživača, koji čine iskusni mikrobiolozi, inženjeri molekularne biologije, genetičari, veterinari, ovih dana intenzivno rade na prikupljanju uzoraka virusa koji su ušli u BiH.
Uskoro će se znati sve o koronavirusu u BiH

 

Cilj je uzorke sekvencirati i usporediti s virusima iz drugih zemalja, saznaje „Avaz“.

 

Kako je potvrdila akademkinja, prof. dr. Mirsada Hukić, članica tima, do sada je u svijetu izolirano i izanalizirano oko 17 tisuća raznih tipova ovog virusa koji su po svojim karakteristikama podijeljeni u četiri grupe, od kojih su mnogi specifični za određena geografska područja u svijetu.

 

- Ovo istraživanje je veoma značajno da bismo utvrdili kruži li našom zemljom jedan ili više tipova različitih virusa, s obzirom na to da su mnogi obolijevali od koronavirusa nakon što je prenosioc zaraze došao iz inozemstva. Već smo prikupili uzorke i nadam se da ćemo brzo završiti prvi dio posla, rekla je Hukić.

 

Nakon toga ćemo uzimati klasične epidemiološke podatke, usporediti molekularnu i klasičnu epidemiologiju. To će biti put koji će otkriti odakle su nam virusi došli, kako su se kretali po BiH, tko ih je prenosio, koji su rizici za prijenos virusa, kako se to može u budućnosti spriječavati... Rezultate našeg istraživanja ponudit ćemo svjetskoj banci virusa, a sve da bi se na bazi tih karakteristika virusa mogla planirati i izrada cjepiva, jer cjepiva za razne tipove ovog virusa neće biti iste - kazala je prof. Hukić.

 

Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio