Raspušten Sabor

Datum objave: 18.05.2020   Broj čitanja: 168
Nakon raspuštanja sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana..
Raspušten Sabor

 

Deveti saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti, završio je svoj rad. Sabor je u ponedjeljak poslijepodne donio odluku o svom raspuštanju. Od potrebnih 76, za tu je odluku glasovalo 105 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri, protiv osam.

 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je nakon sjednice konferenciju za medije, na kojoj se osvrnuo na njegov rad u devetom sazivu.

 

Na potezu je sada predsjednik Republike Zoran Milanović koji treba odrediti datum parlamentarnih izbora.

 

Izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.

 

Predsjednik Sabora Jandroković će 9. saziv pamtiti, kako je rekao, po jedinstvu i zajedništvu koje su pokazali u najtežim trenucima.

 

- Posebno se zahvaljujem našim službama u Hrvatskom saboru u ime svih nas i našim suradnicima koji su ovdje kraj mene, i straži Hrvatskog sabora, svim službenicima, namještenicima, kuharima, konobarima i konobaricama, čistačicama, cijelom osoblju - rekao je. Poželio je svima puno uspjeha u budućem radu.

 

Sabor je prije toga većinom zastupničkih glasova (79 za, 41 protiv), izmijenio Državni proračun za ovu godinu, odbivši prije toga sve amandmane koji je na izmjene podnijela oporba.

 

Sabor je odlučio i o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, a donio je i zakon prema kojem će od početka iduće godine oko 20.000 građana starijih od 65 godina moći računati na nacionalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno.

 

Sjednicu je obilježila i prepirka zastupnika Gordana Marasa iz SDP-a i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića tijekom glasovanja o amandmanima

 

Premijer Andrej Plenković danas je odbacio kritike prosvjednika koji na Markovom trgu prosvjeduju protiv raspuštanja Sabora prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa poručivši da se radi o političkom aktivizmu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio