U Grudama smo brali cvjetove jedne od najzdravijih biljki, iznenadit ćete se kada pročitate koliko je zdrava

Datum objave: 19.05.2020   Broj čitanja: 850
Suradnici portala Grude.com, odnosno onaj dio koji je ekološki osvješten i svjestan važnosti domaćih proizvoda, dane vikenda proveli su iznad Gruda, a razlog je, ni više ni manje, nego berba cvjetova zove ili bazge.
U Grudama smo brali cvjetove jedne od najzdravijih biljki, iznenadit ćete se kada pročitate koliko je zdrava

 

Naime, svibanj je tradicionalno mjesec u kojem kreće berba cvjetova biljke za koju kažu da liječi i najopasnije bolesti.

 

Priča o zovi datira još iz doba Starih Prusa, a u nekim narodima postoje legende da ako zova procvjeta pored groba preminuloga, njegova duša stigla je u raj.

 

Koristi se za liječenje prehlada, bronhitisa, virusa, upale pluća, teškog disanja, šećerne bolesti, reume... praktički, onom tko je redovito konzumira ni današnji moderni virusi teško mogu naštetiti.

 

Postoji i istraživanje u alternativnoj medicini kojim je dokazano da zova pomaže kod influence tipa B. Čak 93 posto pacijenata koji su koristili ovaj ekstrakt u samo dva dana ostali su bez simptoma, te su ozdravili, dok je kod onih koji nisu konzumirali zovu oporavak trajao šest dana, javlja portal Grude.com.

 

Cvjetovi zove sadrže izuzetno bogata eterična ulja, a plod se sastoji od glikozida, tanine, prirodnog šećera, voćne kiseline, vitamina C. Svi dijelovi biljke bogati su željezom, natrijom, kalijem...

 

U kineskoj medicini vino od zove koristi se protiv reumatizma, Njemačka ima jogurte od zove, Italija i Austrija kuhaju ili prže cvjetove pa ih posute šećerom i cimetom poslužuju kao desert... S obzirom da njen miris rastjeruje muhe, u ranijim vremenima zova se vezala domaćim životinjama o rep.

 

Još jedna legenda kaže da se Juda Iškariot, nakon što je izdao Isusa, objesio o zovino drvo. Pa se i zimi, kada se plodovi osuše, stvara gljiva koja podsjeća na uho, a naziva je se Judino uho. Ta gljiva koristi se kao lijek za poboljšanje krvotoka, kao i kod krvarenja, te smanjuje holesterol i trigliceride u krvi. Nekad se vjerovalo i da u krošnjama zove žive vile. U narodu se govori i da tamo gdje ona raste, pogodno je kopati bunar jer ispod nje ima dosta podzemnih voda.

 

Stoga, s obzirom da nam je preporučeno, ako želimo produžiti trajanje portala Grude.com, moramo početi zdravije živjeti, bacamo gazirana pića kojima smo godinama štetili svom organizmu, a okrećemo se zovi.

 

Svibanj je njezin mjesec, stoga krenite prema grudskim brdima i pronađite lijek iz prirode.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • dupla doza19.05.2020 19:16 sati
    Napravi duplu dozu soka, mozda pomogn eprotiv jesenskog covida
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio