ČAPLJINA: Uništen spomenik don Iliji Tomasu

Datum objave: 19.05.2020   Broj čitanja: 638
Don Ilija Tomas Rođen je u Drinovcima 19. srpnja 1901.
ČAPLJINA: Uništen spomenik don Iliji Tomasu

 

Čapljinska HVIDR-a na svojoj Facebook stranici je objavila kako je u Klepcima kod Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu. Spomen ploča oštećena je na više mjesta. Gornji dio spomenika u potpunosti je razbijen.

 

Don Ilija Tomas ubijen je 1. svibnja 1942. godine u Klepcima kod Čapljine, gdje je bio župnik. Na njegovu tijelu pronađen je dvadeset jedan ubod nožem i sjekirom. Na čelu mu je bio urezan znak križa, oči izbodene, usta s obje strane razrezana, a imao je i ubod na strani srca. Mrtvo tijelo zatim je bačeno u rijeku Bregavu gdje je sutradan pronađeno te je pokopano na čapljinskom groblju.

 

U sprovodu je sudjelovalo šesnaest svećenika, a obrede je predvodio Petar Čule, tada kapitularni vikar a kasniji mostarski biskup.

 

Don Ilija Tomas Rođen je u Drinovcima 19. srpnja 1901. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Travniku, a teologiju je studirao u Sarajevu (1922.-1926.). Za svećenika mostarske biskupije zaređen je 29. lipnja 1925. a potom je bio župni vikar u Ravnom (1926.), župnik na Trebimlji i od 1927. u Klepcima, gdje je 1930. godine sagradio novu crkvu.

 


FOTO: Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio