Kardinal: Mene i preostale katolike netko želi istjerati iz Sarajeva

Datum objave: 21.05.2020   Broj čitanja: 244
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić govorio je u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik o održavanju mise za žrtve iz Bleiburga, te Rezoluciji o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio u srijedu.
Kardinal: Mene i preostale katolike netko želi istjerati iz Sarajeva

 

Kardinal Puljić je kazao da se u vrijeme mise dogodila „jedna od najogorčenijih harangi“ protiv njega i Katoličke crkve u Sarajevu. Ta je haranga, kazao je, stvorila klimu prema kojoj mora biti istina ono što kažu kritičari održavanja mise. Pojasnio je kardinal i kako je došlo do održavanja mise u Sarajevu.

 

– Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izaći iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange. Sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a treći je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari. Da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle – rekao je kardinal Puljić.

 

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a Katolička crkva svoja.

 

– Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska dužnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali ako su to napravili mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma koji je pravio zlo, i nacizma. To je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu – rekao je kardinal.

 

Na konstataciju da su mediji htjeli nametnuti Katoličkoj crkvu namjeru da rehabilitiraju ustaštvo, Puljić je kazao da se on molio za sve stradale i sve žrtve Drugog svjetskog rata. Kazao je da misa za žrtve Bleiburga u Austriji nije zabranjena, već da je zabranjena politizacija te mise.

 

- Treba ima hrabrosti pa da svako svoje dvorište očisti, a da smeće ne baca u tuđe dvorište - kazao je kardinal Puljić povodom kritika predstavnika drugih vjerskih zajednica iz BiH, prije svih Židovske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio