HNK Mostar: Logorilijada na online repertoaru

Datum objave: 03.06.2020   Broj čitanja: 275
Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.
HNK Mostar: Logorilijada na online repertoaru

 

Na Vimeo kanalu HNK Mostar, moguće je pgledati predstavu "Logorilijada", nastalu prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića "Konclogor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena" te motivima "Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša.

 

“Logorilijada” je predstava o pjesniku Iliji Jakovljeviću kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U narativnom smislu sve počiva u dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. u kojemu se Ilija svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942.

 

I dok je “krimen” zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Jakovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje. Vlastita politička i moralna uvjerenja, kojih se Jakovljević nije htio odreći, smjestili su ga između ustaškog noža i komunističkog čekića.

 

Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

 

Predstava je na 18. Festivalu bh. drame u Zenici 2019. godine dobila nagradu za najbolje likovno oblikovanje odnosno za scenografiju.

 

Igraju: Robert Pehar (Ilija Jakovljević), Branimir Vidić Flika (Gazda), Ivo Krešić (Isljednik), Miro Barnjak (Josip Gaon), Ivan Skoko (Uzvišeni), Boris Matić (Zastavnik Ante), Bojan Beribaka (Muco) i Mario Bošnjak (Mladić).

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio