Čitaš li ovo Vlado Vurušiću? ALUMINIJ KREĆE SA ZAPOŠLJAVANJEM

Datum objave: 16.06.2020   Broj čitanja: 555
Iako je zlonamjerni novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić prije nekoliko dana slavodobitno najavio kraj Aluminija, na njegovu žalost, izraelsko-kineski gigant oglasio se priopćenjem.
Čitaš li ovo Vlado Vurušiću? ALUMINIJ KREĆE SA ZAPOŠLJAVANJEM

 

 “Aluminij Industries d.o.o., njegovo rukovodstvo i međunarodni partneri ostaju u potpunosti posvećeni provedbi sporazuma potpisanog 7. travnja 2020. godine u cilju ponovnog aktiviranja proizvodnog procesa i osiguravanju ponovnog zapošljavanja zaposlenika Aluminija”, navodi se u priopćenju. Iz Abraham grupe dodaju kako je formiran lokalni tehnički tim koji je, zajedno s međunarodnim stručnjacima, počeo s tehničkom procjenom štete u pogonu Ljevaonice, koji bi prvi trebao biti vraćen u pogon. U priopćenju se dodaje kako menadžment Aluminij Industries d.o.o., podružnice M. T. Abraham grupe, unatoč pandemiji COVID-19, svakodnevno radi na provedbi odredbi ugovora o najmu Aluminijevih pogona u skladu s bh. zakonima.

 

“Abraham grupa još jednom naglašava svoju posvećenost sporazumu i Aluminijevim radnicima. Imamo veliko povjerenje u ekonomiju Bosne i Hercegovine i uvjereni smo u budućnost Aluminija”, poručili su. Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. lipnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla. U travnju ove godine Aluminij Industries d.o.o., podružnica M. T. Abraham grupe, i Aluminij d. d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Ugovorom je predviđeno da se tijekom ljeta 2020. pokrene proizvodnja u pogonu Ljevaonice te da se zaposli oko 200 bivših radnika Aluminija. U Aluminiju je proteklih mjeseci obavljena inspekcijska kontrola financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d. d. Mostar, a Vlada FBiH prije dva dana Financijsku policiju zadužila je da izvješće proslijedi nadležnom tužiteljstvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i šteta nastalih za imovinu i imovinske interese FBiH.

 

Optimizam

 

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić najavio je zapošljavanje određenog broja radnika već sljedećega tjedna, u kolovozu njih 50.

 

– Čini mi se da će 20-ak radnika biti zaposleno već sljedećeg tjedna, ali službeno od 1. kolovoza drugi kontigent bit će u radnom odnosu – rekao je Klepić, prenosi BHRT.

 

– Za listopad je najavljen početak proizvodnje. A to je dobar rok. Ekonomist sam, pa gledajući s te strane, moraju pripremiti sve za prodaju – dodao je Klepić.

 

Podsjećamo, krajem ožujka Vlada FBiH uvažila je ponudu strateškog partnera M. T. Abraham grupe, što daje izuzetno potreban optimizam kako će u danima koji dolaze iz kruga ove tvornice ponovno dopirati glasovi radnika i zvuci strojeva. Sporazum je predvidio da to budu radnici Aluminija koji su radili do sada i koji žele raditi, a u sporazumu je definirana minimalna i fiksna prosječna neto plaća kako bi se zaštitio socijalni status i puno drugih stvari. U prvom ciklusu od dvije godine, dok bude radila Ljevaonica, partner se obvezao na pokretanje Elektrolize, odnosno Anoda.

 

Grude.com/BHRT

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio