FOTO Sjednica UGP: Vican novi predsjednik, Oliver Begić Oli dopredsjednik

Datum objave: 19.06.2020   Broj čitanja: 925
U četvrtak, 18. lipnja 2020., u restoranu Staza na Blidinju održana je 15. Skupština Udruge gospodarstvenika Posušje.
FOTO Sjednica UGP: Vican novi predsjednik, Oliver Begić Oli dopredsjednik

 

Skupština je usvojila godišnje financijsko izvješće i izvješća o radu Upravnog i Nadzornog odbora i o radu Udruge u periodu od prošle skupštine, koja je bila u lipnju 2019. godine.

 

Usvojen i novi Statut Udruge. Po tom statutu predsjednik i dopredsjednik Udruge su po funkciji članovi Upravnog odbora i ujedno i predsjednik i dopredsjednik Upravnog odbora.

 

Upravni odbor ima 7 članova umjesto 9, koliko je imao do sada.

 

Za novog predsjednika Udruge, na mandat od dvije godine, izabran je Damir Vican (Miviko), a za dopredsjednika Oliver Begić (Oli). Predsjednik skupštine je Pero Lončar (Lončarplast).

 

U Upravni odbor izabrani su: Stipan Mrvelj (Mrvelji), Zoran Čutura (Čutura prijevoz), Zoran Lončar (ZOLO), Željko Kovač (Tehnostar) i Marinko Bešlić (Euromaterijali).

 

Predsjednik Nadzornog odbora je Ivan Pavković (Mesna industrija Rakitno), a članovi su Tomislav Marić (KTM Brina) i Želimir Čamber (Binvest).

 

U svom izlaganju, dosadašnji predsjednik Udruge Ivan Pavković, istaknuo je dva značajna događaja za Udrugu koja su se dogodila u proteklom izvještajnom periodu.

 

„Umro je naš prvi predsjednik, naš kolega i prijatelj Veljko Lončar. Veljka ćemo zauvijek pamtiti i sjećati ga se s velikim poštovanjem i zahvalom za sve što je učinio za našu Udrugu. Veljko je ostavio neizbrisiv trag u našim sjećanjima i nikada ga nećemo zaboraviti“.

 

„Drugi događaj koji ćemo dugo pamtiti je pandemija koronavirusa, koja je prouzrokovala goleme negativne posljedice za gospodarstvo. U uvjetima ograničenog kretanja i protoka roba i ljudi, zabrana rada određenih djelatnosti, blokiranog društvenog života i smanjene potražnje moralo je doći i do smanjenja poslovnih aktivnosti. Pad prometa roba i manji prihodi za više od 20 posto, u ovom periodu, u odnosu na isti period prošle godine, su vidljivi kod velike većine poslovnih subjekata u BiH pa tako i kod članova UGP-a. Nažalost, taj pad je kod mnogih veći i od 50 posto.

 

U takvim uvjetima poslovanja tijela javne uprave, na svim razinama, morala su puno brže reagirati i donijeti i provesti konkretne mjere pomoći gospodarstvu, prije svega, na polju održavanja zaposlenosti i očuvanja likvidnosti gospodarskih subjekata.

 

Poslovno okruženje u BiH je najlošije u Europi. Visoki doprinosi na plaću i stotine parafiskalnih nameta su faktori koji ograničavaju razvoj gospodarstva u BiH.

 

Međutim, mi smo i u takvim lošim uvjetima 2019. godine ostvarili odlične poslovne rezultate. Ukupni prihod članova UGP-a bio je 958 milijuna maraka i veći je nego u 2018. za 165 milijuna ili čak 21 posto. Prihodi od izvoza su 210 milijuna i oni čine 22 posto ukupnog prihoda. Prosječan broj zaposlenih bio je 2.280 što je više za 132 zaposlenika ili 6 posto nego u 2018. Prosječan broj zaposlenih u 2019., u odnosu na 2015., veći je za 30 posto, što je čak 530  zaposlenika više nego u 2015. godini“, rekao je u svom izvješću Ivan Pavković.

 

Na skupštini se najviše govorilo o aktivnostima UGP-a u idućem periodu. Pored aktivnosti na području poboljšanja poslovnog okruženja, što je temeljna zadaća UGP-a, novi Upravi odbor dobio je zadaću ispitati mogućnosti realizacije nekog projekta za javno dobro u Posušju, kojeg bi uradila Udruga gospodarstvenika Posušje, odnosno njeni članovi.

 

Grude.com/UGP

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio