Preminuo je veliki fra Ljubo Krasić!

Datum objave: 22.06.2020   Broj čitanja: 959
U samostanu na Humcu, u nedjelju 21. lipnja, okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu u 83. godini života preminuo je njegov sluga svećenik i redovnik fra Ljubo Krasić, potvrdili su u nedjelju 21. lipnja iz Hercegovačke franjevačke provincije.
Preminuo je veliki fra Ljubo Krasić!

 

Fra Ljubo služio je 64 godine kao redovnik i 56 godina kao svećenik. Misa zadušnica slavit će se na groblju Podadvor u Čitluku (BiH) u ponedjeljak 22. lipnja u 17 sati.

Nakon mise slijede sprovodni obredi i ukop. Tijelo će biti izloženo u 16 sati ispred mrtvačnice u Čitluku, javili su u nedjelju 21. lipnja iz Hercegovačke franjevačke provincije.

 

Životopisi:

 

Rodio se je 1938. u Čitluku u Hercegovini. U Visokom je pohađao franjevačku gimnaziju. Filozofiju i bogoslovlje studirao je u Sarajevu, Zagrebu i Rimu. Franjevcem je postao 1957. godine u Kraljevoj Sutjesci. Svećeničke sakramente primio je 2. kolovoza 1964. na Širokom Brijegu.

 

Nakon toga je godinu dana boravio u širokobriškoj župi. Potom je otišao u Švicarsku gdje je organizirao hrvatsku misiju. U Švicarskoj je boravio od 1967. do 1971. godine. Nakon toga opet ide na studij. Ovog puta to je bio studij moralne teologije koju je studirao na rimskom sveučilištu Alphonsianumu. Studirao je do 1974. godine.

 

1974. je otišao u SAD gdje je odmah počeo intenzivno djelovati. Iste je postavljen za pomoćnog župnika u župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. Od osnutka 1974. na svećeničkom sastanku u New Yorku, fra Ljubo Krasić vodio je Hrvatske izvandomovinske škole Kanade i Amerike (HIŠAK), odgojno-školsku organizaciju hrvatskih iseljenika iz SAD-a i Kanade koju se smatra najvažnijom hrvatskom školskom ustanovom izvan Hrvatske, [3] a kojoj je jednom od suosnivača.

 

1975. godine imenovan je na mjesto direktora Hrvatskog etničkog instituta iz Chicaga. Nakon dvije godine boravka u SAD-u vratio se u Hercegovinu. 1976. je proboravio u Mostaru gdje je radio sa studentima. Nakon toga opet se je vratio u SAD te je od 1977. do 1980. bio u Chicagu gdje je ponovno imenova na mjesto direktora HEI-ja. Također je djelovao i pri župi sv. Jeronima u Chicagu.

 

Nakon Chicaga djeluje u Sudburyju od 1980. do 1987. kao župnik župe sv. Marka. Ondje je sa župljanima kupio i preuredio crkvu sa župnom kućom i dvoranom.

 

Poslije toga odlazi u Norval gdje je imenovan upraviteljem Hrvatskog centra u Norvalu gdje je djelovao osam godina, od 1987. do 1995. godine.

 

Poslije 1995. ponovno obnaša dužnost direktora Hrvatskoga etničkog instituta u Chicagu. Uređuje Hrvatski kalendar.

Preminuo je veliki fra Ljubo Krasić!
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio