HNK MOSTAR - Lokalni umjetnici priznati u širim okvirima angažirani na novoj predstavi

Datum objave: 26.06.2020   Broj čitanja: 268
Nova predstava ''Spremni'' premijerno je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine.
HNK MOSTAR - Lokalni umjetnici priznati u širim okvirima angažirani na novoj predstavi

 

Riječ je o prvoj predstavi u Bosni i Hercegovini čija je priprema započela i premijera održana u doba korona krize. Nastala je po tekstu Kristine Gavran, a pod režijskom palicom Jelene Kordić Kuret.

 

Scenografiju, glazbu i vizualno oblikovanje plakata i promotivnih materijala potpisuju tri Mostarca, Dalibor Nikolić, Andrijan Zovko i Marin Musa, umjetnici priznati u širim okvirima.

 

Poznati mostarski umjetnik, voditelj Umjetničke galerije Kraljice Katarine, akademski kipar svojstvena i originalna stila Dalibor Nikolić, kaže kako suradnja s HNK Mostar za njega predstavlja izuzetno afirmativan profesionalni izazov. „U mom dosadašnjem opusu rada, primarni predmet interesa bile su umjetničke instalacije. Kroz ovu suradnju, moje prostorne artikulacije dobile su svoju svrhovitost sukladno potrebama uprizorenja i funkcija u sklopu kazališnog komada.“

 

Zahvalio je ravnatelju Ivani Vukoji i redateljici Jeleni Kordić Kuret na ukazanom povjerenju te istaknuo kako „ansambl HNK Mostar odiše profesionalnošću, ali i ljudskom toplinom, što okolnosti suradnje čini nadasve inspirativnim.“ Kao glavno pitanje koje predstava „Spremni“ problematizira izdvojio je „koliko zapravo kreiramo svoju stvarnost na individualnoj razini, a koliko je pak ta stvarnost oblikovana okolnostima“.

 

Glazbenik, producent i kompozitor Andrijan Zovko, inače jedan od pionira eksperimentalne i elektroničke glazbe na ovim prostorima koji je svirao na mnogim europskim pozornicama, zadovoljan je slobodom koja mu je prepuštena. “Svaka nova predstava je izazov. Proces je bio donekle kaotičan, jer je teško napraviti distancu unutar njega i stvoriti zvučnu podlogu predstave držeći se što dalje od ‘marketing patetike’, s obzirom da si i sam dio ‘masovne izolacije’. Sve ono što me opsjedalo u procesu stvaranja glazbe za ovu predstavu moralo se kanalizirati na za mene prihvatljiv način. Vjerujem kako smo na kraju postavili respektabilan ‘post-izolacijski’ komad koji govori o zlokobnim vremenima iščekivanja, kada smo svi spremni za nešto”, kaže Zovko.

 

Grafički dizajner Marin Musa, čiji je rad prepoznat i na globalnoj razini činjenicom da je prije 15 godina uvršten u prestižno izdanje američke izdavačke kuće Apress “New Masters of Photoshop”, istaknuo je kako je “izazov raditi projekte u kulturi, posebno u ovoj našoj, razapetoj između vlastitih kapaciteta i potencijala s jedne te trenutnog (trajnog?) stanja u društvu gdje je sve važnije i vrjednije od higijene vlastitog duha”.

 

“Nakon nekoliko odrađenih projekata s vodstvom HNK Mostar (dizajn plakata za predstavu ‘Brat magarac’, dizajn monografije u povodu 25 godina HNK Mostar), ponovno se javila prilika za suradnju, ovaj put na predstavi ‘Spremni’ gdje smo upravo u fazi završavanja dizajna plakata i promotivnih materijala”, kaže Musa, koji se “ponovno uvjerio u istu stvar, koliko su veliki ti isti kapaciteti i potencijali, a koliko su malo iskorišteni i koliko su naši ljudi sposobni uraditi ‘svjetske’ projekte, a koliko ‘mi’ zapravo to malo vidimo i cijenimo”.

 

Reprizne izvedbe predstave "Spremni" planirane su u petak (26.6.) i subotu (27.7.), a ulaznice su već rasprodane jer je zbog mjera i preporuka nadležnih tijela u vezi s korona krizom broj mjesta ograničen na 25. Svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznice za prvu i drugu reprizu, priliku za to imaju u četvrtak (2.7.), petak (3.7.), srijedu (8.7) i četvrtak (9.7.).

 

HNK MOSTAR - Lokalni umjetnici priznati u širim okvirima angažirani na novoj predstavi
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio