HNK Mostar: Večeras od 20 sati uživajte u online izvedbi Kraljeva

Datum objave: 04.07.2020   Broj čitanja: 252
Upravo premijernom izvedbom ove predstave, HNK Mostar je 22. rujna 2019. počeo obilježavanje 25. godišnjice osnutka.
HNK Mostar: Večeras od 20 sati uživajte u online izvedbi Kraljeva

 

„Kraljevo“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, rađeno u režiji Ivana Lea Leme i po Krležinom tekstu, bit će online izvedeno na ovogodišnjem Devetom festivalu „Miroslav Krleža“, a izvedba će se moći pratiti danas u 20 sati na YouTube kanalu HNK Mostar https://youtu.be/we3BCcyD6pY.

 

Upravo premijernom izvedbom ove predstave, HNK Mostar je 22. rujna 2019. počeo obilježavanje 25. godišnjice osnutka. „Budući da se radi o jednom od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže te imajući u vidu (malo)brojnost našega dramskog ansambla, kao i prostorno-tehnička ograničenja, bio je to za nas veliki kreativni i produkcijski izazov“, kazao je ravnatelj ove kazališne kuće Ivan Vukoja te dodao: „Činjenica da smo uvršteni u glavni program 9. festivala 'Miroslav Krleža', svjedoči nam da smo uspješno odgovorili kako na kreativni tako i na produkcijski izazov uprizorenja drame koja je na svoju praizvedbu čekala punih 40 godina. Hvala Goranu Matoviću, ravnatelju Festivala, ne samo na uvrštavanju u festivalski program, nego i na oduševljenju nakon odgledane predstave te ogromnom trudu i namjeri da se predstava odigra na Markovu trgu u Zagrebu“.

 

Ravnatelj Festivala Miroslava Krleže Goran Matović odmah nakon pogledane predstave u betonskom podrumu HNK gdje je formirana nova scena prigodnog naziva „H-alter scena“, poželio ju je postaviti na Markov trg, između Vlade, Sabora i Markove crkve, a, kako kaže, prijedlog su sa simpatijama primili redatelj Lemo i ravnatelj Vukoja. “Međutim, zbog svih poznatih nepogoda koje su nas zadesile, nažalost nismo mogli realizirati gostovanje na način kako smo zamislili, ali smo se spojili s HNK Mostar. Festival Miroslav Krleža u svom redovitom repertoaru ima predstavu 'Kraljevo' koja se u realnom vremenu igra u Mostaru, a preko video-linka Teatra poezije i Festivala 'Miroslav Krleža' svi je zainteresirani mogu gledati na YouTube kanalu“ kazao je Matović te dodao: „Ova predstava ima nešto što je avangardno, posebno, naprosto prati i čita duh Miroslava Krleže“.

 

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo prati ovaj festival od njegovog početka te je izuzetno počašćen što „Kraljevo“ gostuje na njemu. „Ove godine su tu i Ecijina 'Bobočka' i naše 'Kraljevo' HNK Mostar. Osobito mi je drago da uz veterane HNK Mostar Jelenu Kordić Kuret i Roberta Pehara, u predstavi igraju i polaznici Dramskog studija mladih. Slavimo Krležu! 7. srpnja njegov je rođendan. Uvijek je dobro okupiti se oko njegove misli, riječi, djela i neviđenog utjecaja na hrvatsku književnost i hrvatsku kulturu općenito“, zaključuje Lemo.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio