FOTOGALERIJA: Bile prepune naroda! Nakon svete mise brojni puk ostao na zajedničkom druženju

Datum objave: 06.07.2020   Broj čitanja: 1039
Više od 800 godina, neprekidno i za vrijeme turskog zuluma, na Misištu, jednom od najstarijih svetišta u Hercegovini služi se sveta misa.
FOTOGALERIJA: Bile prepune naroda! Nakon svete mise brojni puk ostao na zajedničkom druženju

 

Ni u vremenu turskog zuluma ona nije prekidana, a osnaženi vjerom vjernici su dolazili tu i pouzdavali se u Gospodina da će ih sačuvati od svih nepravdi i zala. I sačuvani su jer je njihov narod opstao na tisućljetnim ognjištima, unatoč svim poteškoćama.

 

Prošle nedjelje Bile bijaju ispunjene narodom kojeg blagoslovi fra Luka Marić, a nadahnuto je propovijedao fra Bonifacije Barbarić. Prokušani propovijednik zanosno je, jednako snažno kao nekoć, naviještao Kristovu riječ, nazočnima pitko i jezgrovito predstavio Isusov život i Njegovu muku koje smo pozvani prisjećati se i slaviti je kako bismo skupa s Njim ušli u Kraljevstvo Nebesko, onoga dana kada nas Gospodin pozove. Pozvao je vjernike da unatoč svim poteškoćama ne malaksaju na svome životnom putu nego da hrabro idu putem kojim ih Gospodin poziva ići.

 

Nije nedostajalo ni smijeha na Bilama, a posebno je pozitivno iznenađen bio fra Mile Vlašić jer vjernike ni korona, ni izbori, ni koješta drugo nisu odvojili od Bila i od proslave svete mise. Fra Andrija Nikić uz povijesne podatke objašnjavao je snagu Bila, a fra Stanko Pavlović obišao je skoro svakog vjernika pojedinačno dajući mu duhovnu okrijepu i lijepu riječ, kako samo on zna.

 

Poslijepodne, nakon zajedničkog objeda ušlo se u Misište, a pojedinci i skupine iz cijele Hercegovine nastupili su pjesmom, plesom, dosjetkama i šalama, a fra Mile je uspješno ravnao cijelom tom zanimljivom družinom.

 

Ponad Misišta bili su povezani konji na kojima su dojahali konjanici, a mnogi su zaželjeli popeti se na konje, osobito oni najmlađi pa su im želje ispunjavanje tijekom čitavog dana.

 

Bacalo se i kamena s ramena, igrale su se i druge tradicionalne igre.

 

Kod spomenika Brotnjaka bijaše i barilo vina, bijaše i smokava i drugih ukusnih namirnica iz Brotnja.

 

- Bio je to jedan prelijep dan, duhovno, kulturno, socijalno pa i razonodno proživljen - slažu se nazočni.

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio