POTVRDIO DOM NARODA: Mostarci će na izbore nakon 12 godina

Datum objave: 08.07.2020   Broj čitanja: 200
Za predloženi zakon je glasalo 13 izaslanika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.
POTVRDIO DOM NARODA: Mostarci će na izbore nakon 12 godina

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

 

Za predloženi zakon je glasalo 13 izaslanika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

 

Predlagač zakona je Zastupnički dom državnog parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio sinoć, uz nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

 

Izaslanici su usvojili te zaključke, među kojima i taj da Dom naroda PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

 

Također je usvojen i zaključak prema kojem Dom dom PSBiH smatra nužnim da skupštine Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih županija.

 

Potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je kako je činjenica da se mi možemo nadmudrivati oko uređenja u BiH, ali osnov je Ustav BiH.

 

-Njime je definirana BiH, a to je zajednica tri konstitutivna naroda koja su ravnopravna. Na tragu toga je i ovaj prijedlog. Usvajanjem ovog omogućit ćemo da se izbori u Mostaru održe, nastojat ćemo da ćemo idući tjedan imati usvojen i proračun. Osobno mislim da sličan ili isti način treba primjeniti u svim općinama i gradovima u BiH. Nadmudrivanje treba prestati, a imali smo različite pokušaje da donosimo i zakona na razini FBiH. Ovo je izalazak iz svega toga i da zaštitimo interese tri konstutivna naroda – naglasio je Čović.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio