Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu?

Datum objave: 29.07.2020   Broj čitanja: 245
Puno pažnje pridaje se zaštiti kože u ljetnim mjesecima te vježbanju i zdravoj prehrani kako bismo izgledali što ljepše na plaži, no što je s našim zubima?
Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu?


S ljetnim radostima iza ugla, niže je pet zlatnih savjeta koji će vam pomoći da problemi sa zubima ne pokvare vaš odmor.

 

1. Redovna kontrola i čišćenje kamenca prije odmora

Zubobolja za vrijeme godišnjeg odmora jedna je od neugodnijih smetnji koja se može pretvoriti u vrlo neugodan problem. Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa izvan mjesta gdje stanujemo, komplikacija postaje veća. Najjednostavniji način za spriječiti ovu situaciju je obaviti preventivnu redovitu kontrolu prije godišnjeg odmora kako bismo mogli riješiti sve potencijalne probleme prije nego uzrokuju bolna stanja.

 

2. Vole li zubi bazene?

Ukoliko vaši ljetni planovi uključuju provođenje mnogo vremena u bazenu zapamtite da je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu s kloriranom vodom. Neki bazeni imaju ekstra visoku razinu klora koja može oslabiti vaše zube. Redovito perite zube i koristite vodice za ispiranje, piše Vecernji.hr

 

3. Hidratacija za zdrave i lijepe zube

Slina ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Kada smo dehidrirani, a ljeti je to češće nego zimi, lučenje sline se smanjuje te se hrana i plak lakše zadržavaju na zubima. Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa te pojavu neugodnog zadaha. Pijte barem dvije litre vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kavu ili alkohol, povećajte unos vode.

 

4. Na aktivnom odmoru, štitnik zube čuva

Ljeto je vrijeme za sportove na otvorenom, a zube, obraze, desni i usne možete zaštititi štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavi štitnika kako biste spriječili da trenutak nepažnje uzrokuje neugodne ozljede. Profesionalni štitnici izrađuju se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u trgovinama sportske opreme.

 

5. Otvarač je jedno, a zubi su drugo

Vjerujemo da ovo ne treba posebno naglašavati, međutim, ozljede zuba uslijed otvaranja boca vrlo su česte. Osim otvaranja boca, zubi se često okrhnu na koštice voća pa podsjećamo na oprez i pri uživanju u breskvama i nektarinama, te preporučamo izbjegavati grickanje leda iz istog razloga.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio