UNO traži 'suradnike' koji će izdavati tko šverca duhan

Datum objave: 09.08.2020   Broj čitanja: 1289
Uprava za neizravno oporezivanje (UNO BIH) započela je javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.
UNO traži 'suradnike' koji će izdavati tko šverca duhan

 

S obzirom da je država uništila duhanske stanice za otkup, a pogoduje se inozemnim lobijima koji naveliko zarađuju od prodaje cigareta u BiH, cilj je, očito, dodatno udariti na duhandžije.

Evo što nadalje UNO piše u priopćenju.

Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj, 2019. godini UNO je prikupila gotovo 8 milijardi KM prihoda od neizravnih poreza.

Svaki oblik nezakonite trgovine treba biti otkriven, prijavljen i sankcioniran. Pored činjenice da se nezakonitom trgovinom izbjegava plaćanje obaveza u skladu sa važećim propisima, stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreznim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze.

Poseban naglasak želimo dati na prijavljivanje nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina. U posljednjih nekoliko godina, zbog značajnog povećanja poreznog opterećenja na duhan i cigarete, evidentiran je pad broja izdanih akciznih markica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv. „crnog tržišta“. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UNO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duhana i cigareta u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini.

Posebno želimo naglasti da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda, piše UNO u priopćenju.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Nacerala ljutamuka sina hercegovca 09.08.2020 13:31 sati
    A trazite li mozda one sto svercaju s drogom, mozda bi vam bilo bolje da te uhvatite a jadnu sirotinju sto duvan sadi pustite na miru da mogu svoje obitelji prihraniti ....
  • Murga drot09.08.2020 11:33 sati
    Posao je dobar a para laja...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio