Lijeka koji je možda mogao spasiti život Jozi Bogdanu uopće nema u bh. registru lijekova

Datum objave: 13.08.2020   Broj čitanja: 1839
U slučaju teške alergijske reakcije, odnosno anafilaktičke reakcije život vam može spasiti adrenalinska olovka - EpiPen.
Lijeka koji je možda mogao spasiti život Jozi Bogdanu uopće nema u bh. registru lijekova

 

Ona funkcionira po načelu usporavanja reakcije, odnosno odlaganja smrti dok ne dođe Hitna pomoć i pruži zdravstvenu njegu, javlja Klix.ba.

Šef službe obiteljske medicine u JU Dom zdravlja KS doktor Zaim Jatić kaže kako je ubrizgavanje adrenalina ovim autoinjektorom ključna reakcija u slučaju alergijske komplikacije.

"Adrenalin je osnovni lijek u takvim situacijama. Osobe koje znaju da imaju teške alergije to nose sa sobom kako bi mogli ubrizgati i hitno djelovati", objasnio je Jatić.

Problem je u tome pak što stanovnici Bosne i Hercegovine ne mogu jednostavno nabaviti ovakav lijek koji bi im mogao spasiti život.

U registru lijekova U BiH nema EpiPena što znači da ga nije moguće kupiti u ljekarnama. Doktori pacijentima koji imaju teške alergijske reakcije uglavnom savjetuju da ih kupe u nekoj drugoj državi u kojoj je to moguće.

U susjednoj Hrvatskoj je moguće kupiti ovaj adrenalinski autoinjektor, a cijena mu je otprilike 300 kuna.

Nejasno je zbog čega EpiPen nije u bh. registru lijekova s obzirom na to da nema zdravstvenih, racionalnih razloga za to. Količine adrenalina koje se nalaze u ovoj olovci su premale da bi njeno korištenje moglo ostaviti posljedice, s druge strane zasigurno mogu spasiti život.

Nedavno je bh. poduzetnik Jozo Bogdan preminuo nakon što ga je ujela pčela zbog koje je pao u anafalaktički šok. Liječnici su mu vjerovatno i ubrizgali adrenalinsku ampulu s obzirom na to da su one sastavni dio svake liječničke torbe i sa sobom ih uvijek imaju medicinske ekipe.

No, anafalaksa je mnogo opasnija za starije ljude i ljude sa slabijim srcem i kardiovaskularnim problemima. To znači da je njima potrebna brza reakcija i da vrlo često ne mogu izdržati dok dođe medicinska ekipa.

Jedan od načina nabavljanja ovog lijeka bi bio taj da ga naručujete u apotekama pa da ga oni nabave kao interventni uvoz.

A da EpiPen bude dio redovite i regularne nabavke netko bi trebao pokrenuti inicijativu da bude registriran u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Doktor Jatić kaže da nas u tome spriječava samo neobraćanje pažnje na neke stvari u državi, te da inače ne bi trebalo išta biti sporno u njegovoj registraciji, javlja Klix.ba.

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio