30 GODINA HDZ-A: U Grudama je krenula inicijativa za osnivanjem HDZ-a BiH

Datum objave: 18.08.2020   Broj čitanja: 812
U povodu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH i 30. obljetnice izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH skupa su jučer položili vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju.
30 GODINA HDZ-A: U Grudama je krenula inicijativa za osnivanjem HDZ-a BiH

 

Danas je pak izaslanstvo HDZ-a BiH vijence položilo u Mostaru.

 

Hrvatska demokratska zajednica BIH nastala je kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokratskog sustava, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U tim okolnostima program Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice snažno je utjecalo na Hrvate u Hercegovini, Središnjoj Bosni i Posavini, javlja RTV Herceg Bosne. Prvi inicijativni odbor u Bosni i Hercegovini sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgrada te ovi općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ BiH zapadne Hercegovine. Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, iako ga je MUP Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine zabranio. U lipnju iste godine u svim krajevima Bosne i Hercegovine gdje žive. U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je I. sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH kojim je službeno osnovana HDZ BiH.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio