Najavljeni prvi snjegovi

Datum objave: 22.08.2020   Broj čitanja: 1240
Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Europi.
Najavljeni prvi snjegovi

 

Nakon suše koja je ovo ljeto pogodila mnoge europske regije, stižu kiša i osvježenje, najavljuje meteoservis AccuWeather u svojoj prognozi za nadolazeću jesen.

 

U prvoj polovici jesenske sezone očekuje se veća prijetnja olujnih vjetrova na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta.

 

Prelazak ljeta u jesen bit će neprimjetan za mnoge Europljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do rujna. U Španjolskoj bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni. Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoeuropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

 

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

 

- Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Europi. To će donijeti iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebice u središnjim Almapa - prognozira viši metorolog Alan Reppert.

 

U dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

 

- Kako širom sjeverne Europe bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebice Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini - upozorava Roys. S dolaskom hladnog zraka, povećat će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine.

 

- Ne očekujemo iznadprosječne snježne padaline, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega - zaključiuje Roys.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio