Europska komisija predlaže lakšu trgovinu EU sa BiH

Datum objave: 24.08.2020   Broj čitanja: 259
Kako je priopćeno iz Europske komisije ovo će pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa.
 Europska komisija predlaže lakšu trgovinu EU sa BiH

 

Europska komisija usvojila je danas paket prijedloga kojim je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Europske unije i susjednih zemalja u Pan-euro-mediteranskom (PEM) regiji, među kojima je i BiH.

 

Ovim prijedlozima mijenjaju se bilateralni sporazumi EU sa sljedećim državama: Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim ostocima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbom i Kosovom.

 

Kako je priopćeno iz Europske komisije ovo će pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa.

 

Dalje se navodi da će današnji prijedlozi modernizirati preferencijalne trgovinske sporazume EU s 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći "pravila o porijeklu" u tim sporazumima fleksibilnijim i povoljnijim za poslovanje.

 

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za ekonomiju, rekao je kako EU mora učiniti sve što može kako bi olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i njenih susjeda na euro-mediteranskom području.

 

"Pravila o porijeklu“ potrebna su po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio