NEUM: Deseci tisuća turista MOGU, a krizma NE MOŽE! Je li naredba stigla od moćnika?

Datum objave: 30.08.2020   Broj čitanja: 1193
Don Domagoj Markić, župni vikar Župe Gospe od zdravlja Neum objavio je odluku apostolskog administratora Ratka Perića koja kaže da se u Neumu odgađa krizma.
NEUM: Deseci tisuća turista MOGU, a krizma NE MOŽE! Je li naredba stigla od moćnika?

 

Iako prema neumskim službama koronavirusa skoro da tu i nema, a turista je više nego ikad, crkveni oci su odlučili odgoditi krizmu, ili oni znaju nešto više...


S obzirom da Ratko Perić nije prihvaćao misu bez naroda ni u vremenu "lockdowna" i zatvaranja svega, čudno je da u ovom slučaju postupa drukčije. Postavlja se pitanje je li netko od neumskih moćnika tražio da se krizma odgodi kako se ne bi pojavio neki slučaj zaraze pa bi onda patio turizam.

 

Prenosimo priopćenje don Domagoja Markića:

Odluka je, kako je navedeno, donesena ''zbog novonastale situacije, a u želji da u skladu s kršćanskom ljubavlju ni crkveni predstavnici ne daju povoda vjernicima, a ni vjernici crkvenim osobama u prenošenju koronavirusa, koji dnevno broji po više stotina zaraženih i u BiH i u RH''.

''Prigodom sv. krizme ljudi se skupljaju u crkvu gdje bi se mogla poštovati mjerodavna civilna pravila, ali su uza slavlje sv. krizme vezane i druge proslave i okupljanja koja izmiču kontroli pa im crkvene osobe, u slučaju negativnih rezultata, ne žele dati ikakva povoda ni mjesta prigovorima'', naveo je don Markić dodavši kako će euharistijska će slavlja biti u ustaljenim terminima pod odrećenim uvjetima i mjerama.

Naime, u nedjeljnim Misama mogu sudjelovati oni koji se strogo pridržavaju epidemioloških mjera. ''Trenutačno je u našoj Županiji na snazi mjera o zabrani okupljanja više od 50 osoba u zatvorenu prostoru.

Ako je u crkvi već naznačeni broj vjernika, u dužnu razmaku, neka ostali pristigli vjernici prate sv. Misu ispred crkve preko razglasa, također u potrebnu razmaku. U sv. Misama radnim danima neka sudjeluju oni kojih su misne nakane naručene na dotičan dan'', navodi neumski svećenik. ''Pridržavajmo se ovih crkvenih i civilnih mjera da ne budemo dionici ni tuđih grijeha protiv duševnoga spasenja, ni tuđih bolesti protiv tjelesnoga zdravlja. Pomozimo jedni drugima punim razumijevanjem i molimo jedni za druge – neka Bog što prije ukloni iz naše sredine ovu zarazu! Svima želi od Boga dobro i duševno i tjelesno zdravlje'', poručio je don Markić.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio