Košarac: Potreba zaštite domaće proizvodnje vina

Datum objave: 01.09.2020   Broj čitanja: 219
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je Nacrt upute o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH i proslijedilo ga na usuglašavanje nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.
Košarac: Potreba zaštite domaće proizvodnje vina

 

Usvajanja ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac nakon detaljnih analiza i razgovora s predstavnicima grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji su u više navrata iskazali potrebu za zaštitom domaće proizvodnje vina, prenosi Fena.

Uputom se uređuju dodatne kontrole, nadzor i postupanje nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

- Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo Uputu o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa kako bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina, izazvanih pojavom i širenjem koronavirusa. S obzirom na to da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, naši proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle da se smanje zastoji u poslovanju, posebno imajući u vidu i činjenicu da će se situacija dodatno pogoršati na jesen dolaskom nove sezone berbe grožđa i proizvodnje vina - istakao je ministar Košarac.

Ukazao je i na neophodnost ubrzanja aktivnosti nadležnih institucija na donošenju novih propisa iz ove oblasti, s fokusom na donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen sa pravnom stečevinom EU. S tim u vezi, podsjetio je da novoimenovana radna grupa za izradu zakona o vinu aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenja, u skladu sa pravnom stečevinom EU, kako bi se sistematski riješio niz postojećih problema u ovoj oblasti.

Nacrt upute o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH upućen je na suglasnost entitetskim ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Odsjeku za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Agenciji za sigurnost hrane BiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Vlade Brčko Distrikta BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio