Obitelj Leko udružila snage i podiže uspješan biznis: Imamo jedinstvene prozvode

Datum objave: 04.09.2020   Broj čitanja: 1117
Priča iz zaselka Leke u Vinjanima Gornjim kod Imotskog upravo ima naglasak na obitelj u kojoj su zajedništvo, rad, uzajamno povjerenje neprikosnoveni zakon. Zoran Leko je diplomirani inženjer geodezije, njegova supruga Katica je inženjerka kemije, a imaju dvoje djece.
Obitelj Leko udružila snage i podiže uspješan biznis: Imamo jedinstvene prozvode

 
Zoranov brat Ivan je majstor električar, njegova supruga Kristina je ekonomistica i imaju jedno dijete. Spomenutu četvorku odraslih na svoj način koordinira i "servisira" savjetima i ljubavlju Zoranova i Ivanova majka Mira.

Njih petero imaju zajednički projekt pun mirisa. Zoran i Katica žive u Svetoj Nedelji kod Samobora, ali svake godine su od 15. lipnja do 1. rujna u zaselku Leke, gdje Ivan i Kristina žive s majkom i svekrvom Mirom. Svi se bave sadnjom i preradom aromatičnog bilja.

Trenutno imaju zasađen hektar i pol smilja i lavande, izgradili su modernu destileriju, a njihovi proizvodi već su ugledali zahtjevno tržište. Planovi za proširenje plantaže su vrlo konkretni, dok se rad na zahtjevnom marketingu iz dana u dan pojačava. 

Istina, nisu Leke prva obitelj koja je u Imotskoj krajini započela saditi i prerađivati aromatično bilje, ali nakon onoga što smo čuli i vidjeli kod njih, čini nam se da je to njihov novi iskorak.

- Nakon rada u Kataru, gdje sam bio s obitelji, krajem 2015. sam došao u Hrvatsku. Budući da smo brat i i ja uvijek nešto vrtjeli s poslovima, a te godine u trendu je bilo aromatično bilje, rekli smo jedan drugom - krenimo s tim. Imamo zemlje, okruženje je ekološko i čisto, imamo volju, ali i početni kapital. U konačnici, imamo i struku, naše supruge Katicu i Kristinu.

Veliku podršku u našoj nakani imali smo u majci Miri, koja je prvih godina podosta na samom terenu vukla posao dok nasadi nisu stasali. Sada, nakon četiri godine, vide se ozbiljne konture cijele naše mirisne priče.

Raspodijeli smo poslove: mi u Svetoj Nedelji vodimo papirologiju i marketing, Ivan, Kristina i mama su ovdje uz nasade, mi dođemo za berbu s novim idejama, sjednemo i pravimo inventuru. Ona je za sada vrlo dobra, a i perspektive su jasne i ostvarive. Krenulo nam je, jer nemamo pritisak da ćemo uloženo u destileriju i nasade uspjeti vratiti preko noći - ističe Zoran Leko.

Njegova supruga Katica tvrdi da sada imaju jedinstvene proizvode na domaćem tržištu kada su u pitanju eterična ulja. Od prvog melema, koji je bio i svojevrstan pilot-proizvod, glavni naglasak je bio na tome da u proizvodima iz Lekine plantaže ne smije biti ništa sa strane. Ni vode čak.

- Ili ćemo stvoriti brend iz Vinjana Gornjih kako su ga dali ova zemlja, sunce i kiša, do hladnih prešanih biljnih ulja i onih eteričnih, ili nećemo ništa raditi.

Prvi melem od smilja testiran je mjesecima kod prijatelja i poznanika, ali i nepoznatih ljudi. Tek kada su oni poslali svoje recenzije, kada smo dobili ekološki certifikat za svu našu sirovinu, mogli smo krenuti u proizvodnju, a to su serumi za lice, masažna eterična ulja za tijelo i hidrolati. Sve s etiketom "Made in Vinjani Gornji".

Znači, kao struka sam rekla ovom skladnom društvu: Ili će biti samo i isključivo izvorno ili bolje da ni u što ne uzlazimo. Znam da je ovo teži put, ali odustati nećemo - naglašava Katica Leko.

Svoje proizvode obitelj Leko plasira preko web shopa, a već imaju i treću generaciju ponude. Potvrdu kvalitete daju im i turisti.

Zbog korone i manjeg broja gostiju ove godine opao je posao na prodajnim mjestima u Dubrovniku, Ninu i Cresu, ali ova obitelj traži i način da danas-sutra otvori i vlastitu prodavaonicu, gdje bi izbirljivom tržištu ponudili imotske mirise.

Skladna obitelj ide dalje, širit će se plantaža. Katica ima nove ideje za nove proizvode, a Zoran užurbano radi na stvaranju preduvjeta za proširenje prerađivačke proizvodnje korištenjem novca iz EU-ovih fondova.

Kristina kao ekonomistica ispituje tržište i način proboja na inozemne police, dok su njezin suprug Ivan i svekrva Mira na terenu uz nasade.

Uz ovakav skladni i konačno stručni rad čini se da će mirišljivi i ljekoviti proizvodi od smilja i lavande iz zaseoka Leke brzo naći svoj put po Europi.

- Naši proizvodi zovu se "L-Eko" - dodaje Zoran na kraju posjeta njihovoj plantaži i destileriji.

 

Slobodna Dalmacija

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio