Čuvena virologinja tvrdi: Korona neće vječno ostati u ovoj formi

Datum objave: 07.09.2020   Broj čitanja: 763
Čuvena virologinja iz bivše države dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izoliravši virus velikih boginja napravio veliki pothvat na svjetskoj razini, u razgovoru za beogradsku Politiku naglašava da je Covid 19 pokazao kako neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopće ne važe za ovaj virus.
Čuvena virologinja tvrdi: Korona neće vječno ostati u ovoj formi

 

Na pitanje kada se očekuje pojava drugog vala Covida 19 Gligić odgovara: - Neće ga biti. Bit će samo 'pikova'. Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najprije se mora ugasiti epidemija Covida 19 u cirkulaciji, tek se onda može pojaviti drugi val poslije nekoliko godina. Korona neće vječno ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Hoće li tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo.

U velikom intervjuu Gligić opisuje kako nas korona "stalno iznenađuje".

- Čim se pojavio Covid 19 rekla sam: „On će ostati jer je u prirodi nastao i opstao.” Kada se priroda „čačne” - to je kao da ste dirnuli u osinjak. Virus se probudio i teško ga se možemo otarasiti. Oni koji zagovaraju tezu da će nestati moraju znati da se to može dogoditi samo ako se nešto dogodi u prirodi, bez našeg utjecaja. Ovo što mi radimo je samo saniranje posljedica koje je on izazvao svojom pojavom. Korona nije od jučer. Jako dugo je tu negdje. Ali je dobila ove razmjere zbog utjecaja vanjske sredine. Odjednom nešto na što nismo obraćali pažnju je podivljalo. Mnoge stvari me čude, ali se moraju raditi projekti kako bi se sve sa sigurnošću objasnilo - zaključuje Gligić.

Poznata znanstvenica smatra kako je u slučaju korone riječ o "prirodnom žarištu virusne infekcije". - Pitanje je je li sve ovo poteklo iz Kine. Postoje teorije da je nastao u laboratoriju iz kojeg je namjerno "pušten" ili je "pobjegao". Ne slažem se sa tim, iako takva mogućnost postoji. Jedino vjerujem dokazima. Vjerojatno bi znanstvenik koji bi tako nešto dokazao dobio Nobelovu nagradu - kaže Gligić.

Ona, nadalje, pojašnjava da u prirodi ima više od 700 virusa od kojih samo 10 posto napada čovjeka. - A kada će se ovi drugi aktivirati - ne znamo. Kada se dira priroda koja stoljećima stoji onda se može očekivati i da se nešto pojavi - poručuje ona.

Govoreći o ruskom cjepivu protiv korone Gligić ističe kako vjeruje u ruske znanstvenike.

- Ne mislim da bi jedan Putin jamčio svojim kredibilitetom da to nije dobro. Mislim da mnogima smeta to što je rečeno da će rusko cjepivo koštati sto puta manje od američkog. A Amerikanci, Britanci i drugi se već nadaju da će zaraditi ogromne novce od njega. Sigurna sam da su Rusi obavili dobru kontrolu. Nema potrebe da se ispituje na velikom broju ljudi kada se radi na takvoj vrsti cjepiva koje su Rusi osmislili. To nije klasično već kombinirano cjepivo. "Nosač" je adenovirus, koji je bezopasan i s kojim smo svi mi nekad imali kontakt. Na taj virus su samo nadogradili komadić sadašnje korone, koji će stvoriti antitijela. Genetskim inženjeringom su napravili cjepivo koje stvara imunitet.

Usprkos pohvalama za rusko cjepivo, Gligić ne misli da će ono uspjeti osigurati imunitet od dvije godine. - Mislim da neće toliko dugo moći trajati. Kako se može tvrditi da će imunitet štititi dvije godine kada Covid 19 postoji u svijetu svega osam mjeseci? Rusi su svojevremeno pokušali napraviti cjepivo protiv SARS-a, ali je taj virus nestao pa se izgubio interes za cjepivom. Oni su sada ta istraživanja nastavili i na osnovu saznanja u vezi sa SARS-om vjerojatno tvrde da imunitet može postojati dvije godine.

Gligić je u intervjuu komentirala i zamjerke Zapada na rusko cjepivo poručivši kako u poroizvodnji cjepiva, kao i u politici, postoje nadmetanja velikih sila - Kine, SAD-a i Rusije koji se u svemu nadmeću. - Zašto bi Rusi rekli što su radili i jesu li stavili pet mililitara ovog ili onog sastojka? To je poslovna tajna. Ona se radi uz pomoć proračuna na papiru i poslije se proizvodi u laboratoriju. Najvažnije je da ne daje neželjene efekte. Cilj je da se zaustavi pandemija korone. A vjerujem da će se s vremenom napraviti klasično cjepivo koja će davati dugotrajan imunitet - kaže Gligić.
Na pitanje bi li se cijepila ruskim cjepivom odgovara kratko i jasno: - Da. Nemam dileme. Kada sam prvi put to rekla, odmah me je napao antivakserski lobi pitajući me kako to pričam, jesam li dobila novac. To su gluposti. Pa ja i kad gostujem na televizijama nitko me ne ponudi ni kavom. Od toga što iznosim svoje mišljenje nemam apsolutno ništa. Ja sam slobodni strijelac i govorim samo ono što dobro znam.

Gligić pojašnjava kako su i ruska i kineska i britanska i američka cjepiva napravljena na isti način te se baziraju na adenovirusu. - Tih virusa ima 100, a svatko od njih je uzeo različite. Ne znam koju su vrstu uzeli Britanci i Kinezi, a Rusi su iskoristili broj šest ili 26 adenovirusa.

Poznata virologinja je, međutim, uvjerena kako smo još daleko od primjene cjepiva. - Od financijske moći pojedine države ovisi hoće li će se cjepivo plaćati ili će biti besplatno. Smatram da cjepivo ne treba biti obavezno - poručuje Gligić.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio