FOTO: Migrantska ruta vodi i kroz Grude! Otmica 77-godišnjaka kod Tomislavgrada pokazala koliko su daleko spremni ići

Datum objave: 09.09.2020   Broj čitanja: 2274
Migrantska kriza u BiH ne jenjava. Ovih dana mediji donose priče iz Velike Kladuše čiji žitelji više ne mogu ni ručati ispred svojih domova.
FOTO: Migrantska ruta vodi i kroz Grude! Otmica 77-godišnjaka kod Tomislavgrada pokazala koliko su daleko spremni ići


Migranti se zalijeću i kradu im hranu i posuđe, odjeće koja prenoći na vjetru ujutro nema, a kradu im i drva pripremljena za zimu. Sugovornici iz Kladuše tvrde da više ne dolaze migranti koji bježe od rata nego da se sada radi o kriminalcima i ekonomskim migrantima. Tržni centri koji su nekad radili i živjeli od Hrvata i Slovenaca pred bankrotom su. Nitko u njih više ne želi doći jer ih vani dočekuju migranti. Strahuju da ih je na području Krajine više desetaka tisuća, a ogorčeni su ministrom Selmom Cikotićem, osumnjičenikom za ratne zločine nad Hrvatima, koji migrante uspoređuje s turistima jer donose novce. Istina je pak da su se neki u Krajini i obogatili na migrantima kao i da su im međunarodne institucije davale novac da ih prihvate, međutim ni oni tamo nisu očekivali ovakvu najezdu.

Mnogi migranti iz Bosne samoinicijativno se sele u Hercegovinu. Vinica, naselje u Tomislavgradu danima je na udaru. Strah se proširio nakon što su prošlog tjedna migranti oteli Marijana Babića, 77-godišnjaka koji se iz susjednog Imotskog vraćao s ručka kod kćeri. Njega su šest sati, gladna i žedna, s pištoljem u ruci držali kao taoca koji ih je morao odvesti na lokaciju ucrtanu na topografskoj karti. Kad je to uspio pustili su ga, a migranti su se priključili drugim svojim kolegama. Događaj je šokirao cijelu zapadnu Hercegovinu. Stanovnici Vinica kod Tomislavgrada pričaju kako čim padne mrak zaključavaju svoje domove. - Policijski sat kod nas je ostao na snazi. Migranti imaju svoje pomagače, a posljednji događaji pokazuju da im ništa nije strano i da su na mnogo toga spremni da ostvare svoje ciljeve. Navečer nije nimalo ugodno, djeca moraju u kuću, a ključ u bravu čim padne mrak - pričaju mještani.

Danas poslijepodne migranti su viđeni i u Grudama. Jedan je hodao 50 metara ispred preostale dvojice, a žurili su poljskim putem prema granici.

U doba pandemije bilo se zaboravilo na useljenike s Bliskog Istoka koji sve manje imaju volje i želje prelaziti granicu, a sve više se udomaćuju u BiH. Po Bihaću, Cazinu, Kladuši... sve napuštene kuće su njihove.


Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio