Memorijalni uspon na Čabulju do mjesta pogibije branitelja Mire Spajića FOTO

Datum objave: 22.09.2020   Broj čitanja: 1806
Čovjek je živ sve dok sjećanje na njega živi u drugim ljudima. Dok ih se spominjemo u razgovorima, gledajući neke fotografije oživljavajući stara sjećanja, pohodeći njihova mjesta...
Memorijalni uspon na Čabulju do mjesta pogibije branitelja Mire Spajića FOTO

 

Ova nedjelja je upravo bila prigoda da smo se prisjetili jednog našeg branitelja; Mire Spajića koji je svoj život u vihoru rata, 26. rujna 1993. godine, ostavio na planini Čabulji, podno njezina vrha Medvjed.

 

Upravo su ove nedjelje, 20. rujna, djeca pok. Mire Spajića uz prisustvo moje malenkosti i trojice Vrđana, odlučili ispeti memorijalni uspon na Medvjed, do mjesta pogibije pok. Mire, gdje se nalazi spomen ploča s njegovim imenom.
Od Vilina polja na Ometaljci, pa uzgor planinom Čabuljom, Malom i Velikom Zasjedom, planinskim puteljcima i strminama ovu malu družinu na Medvjed je predvodio Andrija Golemac koji je ovog puta stekao status planinskog vodiča, bar za ovu skupinu.

 

Nakon izlaska na Medvjed, uslijedilo je paljenje svijeća i zajednička molitva kod spomen ploče, a u blizini smo imali i prigodan piknik.

 

Nakon piknika, uslijedio je spust niz planinu, na mjesto s kojeg je i krenula i završila ova planinarsko - memorijalna priča, kojoj sam ovog puta nadjenuo ime „stazama naših branitelja“, a fotogalerija neka vam sve pokaže.

 

Bila je ovo jedinstvena prigoda djeci pok. Mire, većini i prvi put, da su došli na mjesto gdje je njihov otac položio život. Sjećanja i uspomene na jedan tren su se vratila u rane devedesete, suze su potekle...

 

Bili su djeca, a sada su već odrasli ljudi koji su zasnovali svoje obitelji. Čabulja je u svoj zagrljaj priglila najbolje sinove u ovom proteklom ratu. I neda da se spomen na njih zatre, jer planina će ih uvijek pamtiti. Mi ćemo sjećanje na njih čuvati ovakvim gestama, i bar još koji put otići na ovo mjesto i na sva druga mjesta gdje su naši namiliji ostavili živote. To im dugujemo, to su i zaslužili!

 

Svakako, u ovoj priči vrijedi i spomenuti memorijalni uspon na Golubić, koji je održan 6 dana prije ovog uspona, 14. rujna na obljetnicu pogibije Joze i Petra Marića. Na samu obljetnicu četvorica Vrđana su se ispela na Golubić do spomen ploča ovim braniteljima. Saznajem isto tako podatak da je dan prije, 13. rujna, nekoliko mladih momaka izašlo na Golubić i zapalilo svijeće u spomen na ove ljude.

 

DA IM SPOMEN OČUVAMO I UVIJEK SE PRISJEĆAMO.

 

Mario Knezović/Grude.com
FOTO: Andrija Golemac

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ....23.09.2020 12:11 sati
    Pokoj mu vječni. Svaka čast
  • Branitelj22.09.2020 16:27 sati
    Svaka cast
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio