Violeta Grude u projektu pomoći sigurnim kućama u BiH

Datum objave: 28.09.2020   Broj čitanja: 511
UNFPA predstavnik za BiH John Kennedy Mosoti istaknuo je da je 47 posto žena iskusilo neki od oblika nasilja u nekom trenutku.
Violeta Grude u projektu pomoći sigurnim kućama u BiH

 

Predstavnici Ujedinjenih naroda, Ambasade Velike Britanije u BiH te tvrtke "Violeta" potpisali su danas u Sarajevu sa predstavnicima osam sigurnih kuća ugovor o donacijama posebno imajući u vidu brojne izazove s kojima su se ta skloništa suočila zbog pandemije koronavirusa.

 

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) osigurao je financijsku podršku u iznosu od 63.000 KM te mobilne uređaje za Viber SOS liniju, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva osigurala je 48.000 KM za potrebe ovih sigurnih kuća, dok je društveno odgovorna tvrtka Violeta Grude osigurala higijenske potrepštine u iznosu od 30.000 KM.

 

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald iznijela je podatak da se nasilje na ženama tijekom pandemije udvostručilo iako dom treba biti najsigurnije mjesto te je ženama žrtvama nasilja bilo potrebno više podrške, a sigurne kuće nisu imale dovoljne kapaciteta da na te potrebe odgovore.

 

Stoga je pozvala predstavnike vladinog i privatnog sektora, civilnog društva te poslovne zajednice i lokalne zajednice u BiH da vode računa o prevenciji nasilja nad ženama, kao i da to pitanje stave u prioritet planova za odgovor na izazove uzrokovane pandemijom.

 

UNFPA predstavnik za BiH John Kennedy Mosoti istaknuo je da je 47 posto žena iskusilo neki od oblika nasilja u nekom trenutku života zbog čega je važno osigurati nastavak rada sigurnih kuća, ali i prevenirati nasilje kako niti jedna žena ne bi doživjela nasilje ikad.

 

Da je svaka druga žena iskusila neki oblik nasilja istaknuo je danas i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field ocjenjujući da će nasilje nad ženama najvjerojatnije još više postati izraženo kako se budu pogoršavali ekonomski uvjeti kao posljedica pandemije.

 

- Nasilje u obitelji se ne smije tolerirati niti ignorirati, a svim žrtvama se mora osigurati neophodna pomoć kako bi prebrodile takvo traumatično iskustvo. Mjere za borbu protiv rodnozasnovanog nasilja uvijek moraju biti prioritet posebno u vremenu krize - naglasio je Field.

 

Predstavnica Fondacije "Lara" iz Bijeljine Dragana Petrić upozorila je da je pandemija pokazala koliko kriza nesrazmjerno više pogađa žene od muškaraca te iako je u BiH zakonodavstvo unaprijeđeno to nije dovoljno u borbi protiv nasilja nad ženama.

 

Predstavnica Vive Žene iz Tuzle Jasna Zečević ocijenila je da je pandemija ogolila krhkost sustava zaštite žena i djece žrtava nasilja, a kriza je dodatno pogoršala stanje zbog ograničenja kretanja da žene potraže pomoć.

 

Danas je izražena nada da će se zajedničkim radom, međusobnom podrškom i dugoročnom suradnjom osigurati sigurnije i stabilnije okruženje za sve žene u Bosni i Hercegovini te eliminirati sve oblike nasilja s kojima se žene suočavaju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio