Nakon sastanka: Čović Bakira i dalje smatra prevarantom, ali dobro je da se razgovara

Datum objave: 28.09.2020   Broj čitanja: 257
Zamjenici predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se večeras u Zagrebu s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a jedna od tema je bila i izmjena Izbornog zakona BiH.
Nakon sastanka: Čović Bakira i dalje smatra prevarantom, ali dobro je da se razgovara

 

Čović je nakon sastanka rekao kako s Izetbegovićem i dalje ima različite poglede oko toga kako to raditi, kojom dinamikom, ali kako je potrebno razgovarati. U prijevodu, prvi čovjek Hrvata u BiH Izetbegovića i dalje smatra političkim prevarantom, što ovaj u suštini i jest.

Čović je u izjavi za medije nakon sastanka u Banskim dvorima u Zagrebu istakao kako su imali veoma ugodan razgovor s Plenkovićem, a razgovaralo se o suradnji između BiH i Hrvatske. Zahvalio je Plenkoviću i Republici Hrvatskoj, kako je kazao, na pomoći u traženju zajedničkog europskog puta.

- Naravno da smo ga informirali o našim odnosima u BiH, predstojećim lokalnim izborima, o izbornom zakonodavstvu, s obzirom da smo prije par mjeseci potpisali sporazum oko Mostara, i drugi sporazum, da ćemo od devetog do 12 mjeseca ove godine završiti naše dogovore oko izbornog zakonodavstva - rekao je Čović, te dodao:

- Naravno da imamo i dalje različite poglede oko toga kako to raditi, kojom dinamikom. Ja sam inzistirao na tome da se držimo sporazuma koji smo zajedno potpisali, čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH.

Upitan i za temu imenovanja direktora Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), Čović je ponovio svoje stavove da ne prihvata mogućnost, kako je rekao, "po modelu kako je to netko zamislio", odnosno ne prihvaća imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e, iz više razloga.

- Jedan je što imamo sporne formalne uvjete koji su javno osporavani već par godina, i, s druge strane, profesionalnost osoblja koje danas vodi tu službu. Prijedlog koji je došao uopće u razmatranje nije sadržavao kapacitet hrvatskog predstavnika - rekao je Čović.

Dodao je kako je potrebno sjesti, dogovoriti se, kako bi se išlo u bilo kakvu proceduru.

Na pitanje na koji način planira približiti stavove s Izetbegovićem, kada je riječ o izbornom zakonu, Čović je odgovorio:

- Temelj su bili ovi sporazumi koje smo potpisali posljednjih dana, zadnji sporazum je definirao i rokove i način šta trebamo raditi do kraja godine da bi iduće godine u parlamentu to pokušali svi usuglasiti. Jedan od načina je i ovo, razgovarati.

Na kraju je kazao kako je potrebo shvatiti da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a to bi, prema njegovim riječima, značilo put ka trajnom nefunkcioniranju BiH.

Sastanku su nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio