LIJANOVIĆ otišao na dugogodišnju robiju u Zenicu!

Datum objave: 29.09.2020   Broj čitanja: 1370
Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović prije 10 dana otišao je na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 7 godina, potvrđeno je za Klix.ba.
LIJANOVIĆ otišao na dugogodišnju robiju u Zenicu!


Iako je tražio da kaznu izdržava iza mostarskih rešetaka, njegova žalba i zahtjev su odbijeni, pa će sedmogodišnju robiju morati izdržavati u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Lider stranke Radom za boljitak je prvobitno je osuđen na 9 godina zatvora za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Sudski postupak u ovom predmetu je počeo u svibnju 2016. godine, a Lijanović je bio optužen da je proračun FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa poticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Vrhovni sud FBiH djelomično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića Lijanovića, te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zloupotrebu položaja 2019. godine.

Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a tom odlukom zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti do 2021. godine.

Bivši ministar u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio